Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Söndagen en av de dödligaste dagarna i Myanmar – militärjuntan inför krigslagar i Rangoon efter våldsamma sammandrabbningar

Från 2021
Uppdaterad 15.03.2021 10:10.
Brinnande fabriker och eldlågor slår upp mot himlen.
Bildtext Flera fabriker har satts i brand i dag i samband med protesterna, men exakt vem som tuttat på dem är inte ännu klart.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Militärjuntan i Myanmar har infört krigslagar i två mycket tätbefolkade distrikt i landets största stad Rangoon sent på söndagskvällen lokal tid. Det efter att minst 18 personer dödats under en av de dödligaste dagarna sedan militärkuppen den första februari.

Enligt vissa källor är antalet dödsfall betydligt högre. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar med hänvisning till en organisation för politiska fångar att säkerhetsstyrkorna ska ha dödat åtminstone 38 människor under söndagen. En av de dödade uppges vara polis.

Enligt nyhetsbyrån AFP har säkerhetsstyrkorna öppnat eld mot demonstranter utrustade med käppar och knivar. En del av demonstranterna uppges ha använt sig av hemgjorda sköldar som de skurit ut ur skräpkorgar.

Åtminstone kring 100 personer har dödats sedan massprotesterna bröt ut mot militären som övertog makten och grep landets ledare Aung San Suu Kyi, demokratiskt valda ledare, journalister och demonstranter i en kupp.

Dödssiffran väntas ändå bli betydligt högre efter det våld som utspelats i dag.

Sedan dess har militären och polisen nästan dagligen slagit till mot protester där demonstranterna kräver en återgång till demokrati. Metoderna har varit brutala, och flera gånger har man skjutit skarpt mot demonstranter.

Statlig media rapporterade under söndagskvällen att militären inför krigslagar i två distrikt i staden Rangoon.

Kinesiska fabriker brändes

Kina kommenterar nu händelserna i Myanmar efter attacker mot kinesiskt ägda fabriker, men kommenterar inte direkt de dödliga sammandrabbningarna.

Den kinesiska ambassaden i landet meddelar att flera kineser skadats i samband med attacker mot klädfabriker i en av de distrikt där undantagstillstånd nu utlysts.

Ambassaden uppmanar nu Myanmar att skydda såväl kinesisk egendom som kinesiska medborgare.

Militärens tv-kanal rapporterar att fyra klädfabriker satts i brand, och att omkring 2 000 personer hindrat brandkåren från att släcka dem. Protestledaren Ei Thinzar Maung uppger å sin sida att det bara handlar om två fabriker.

Ingen grupp har ännu sagt sig vara bakom attackerna mot fabrikerna.

Antikinesiska känslor har blossat upp bland demonstranterna allt sedan militärkuppen efter att Kina inte fördömt händelsen i likhet med länder i väst.

– Ifall ni vill göra affärer i Myanmar måste ni respektera folket här, kommenterade protestledaren på Facebook.

Den avsatta ledaren Aung San Suu Kyi har varit frihetsberövad sedan hon greps i samband med kuppen. Rättegången mot henne, som inleddes i mitten av februari, väntas fortsätta på måndag.

Hon åtalas för åtminstone fyra brott, bland annat för olaglig användning av walkie-talkies och brott mot coronavirusregler.

Källor: Reuters, AFP

Artikeln uppdaterades 15.3 klockan 10.13: Ordet undantagstillstånd preciserades till krigslagar.