Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Astra Zeneca: Vaccinet orsakar inte blodproppar – också Nederländerna stoppar vaccineringarna

Från 2021
Uppdaterad 15.03.2021 04:54.
En hand som håller i en vaccinlaska.
Bildtext Vaccinet är säkert, försäkrar Astra Zeneca.
Bild: KATIA CHRISTODOULOU/EPA

Flera länder har tillfälligt stoppat vaccineringen med Astra Zenecas vaccin för att utreda sambandet mellan vaccinet och blodproppar. I ett pressmeddelande försäkrar nu den svensk-brittiska läkemedelstillverkaren att deras vaccin inte orsakar blodproppar.

Enligt Astra Zeneca har man undersökt alla uppgifter som finns tillgängliga efter att 17 miljoner människor fått vaccinet inom EU och Storbritannien: Utan att hitta någon förhöjd risk för blodpropp i samband med vaccinet.

Bolaget säger också att siffran är jämförbar med andra godkända vaccin mot covid-19.

Myndigheterna i Danmark, Norge och Island har tillfälligt stoppat användningen av vaccinet, och i dag sällade också Irland sig till skaran av länder som stoppar vaccinet efter rapporter om blodproppar hos personer som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin.

Tidigare i veckan fattade Estland, Lettland, Litauen, Luxemburg, Österrike och Thailand samma beslut.

I natt meddelade också Nederländernas regering att landet stoppar vaccineringar med Astra Zenecas vaccin som "en försiktighetsåtgärd". I Nederländerna har liknande blodproppsfall som i Danmark och Norge inte rapporterats.

Stoppet gäller åtminstone fram till den 29 mars.

Astra Zeneca uppger att bolaget fått kännedom om 37 fall av blodpropp fram till den 8 mars, vilket enligt bolaget är betydligt lägre än det som förväntas förekomma naturligt hos en befolkning av samma storlek.

Internationell läkarorganisation på samma linje

I Finland anser myndigheterna att det inte finns skäl till att avbryta vaccineringarna med Astra Zenecas vaccin, men myndigheterna har inlett en undersökning om eventuella bieffekter.

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA uppgav i fredags att det inte verkar finnas ett samband mellan vaccinet och blodproppar, med hänvisning till en preliminär granskning efter att en person dött av flera blodproppar efter att ha vaccinerats.

Också den internationella sammanslutningen för läkare och specialister ISTH har rekommenderat fortsatt användning av Astra Zenecas coronavaccin, och säger likaså att det inte finns någon koppling mellan blodproppar och vaccinet.

Artikeln uppdaterad måndag kl. 4.54 med att Nederländerna stoppar vaccineringarna.

Källor: Reuters, AP