Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Specialrevision inom Pohjola-Norden – Oksanen stängs av utan lön

Från 2021
Uppdaterad 15.03.2021 10:17.
Man med glasögon, närbild, utomhus.
Bildtext Michael Oksanen är avstängd från sin tjänst.
Bild: Yle/Monica Forssell

Styrelsen för Pohjola-Norden låter göra en specialrevision efter uppgifter i Hufvudstadsbladet om att generalsekreterare Michael Oksanen misstänks ha fifflat med pengar på sin arbetsgivares och skattebetalarnas bekostnad.

Specialrevisionen kommer att gälla hela den tid som Oksanen har fungerat som generalsekreterare, det vill säga från slutet av 2014 fram till nu.

Oksanen är också avstängd från sin tjänst utan lön medan utredningen pågår, uppger Pohjola-Norden i sitt pressmeddelande.

Styrelsen tar saken på allvar

Beslutet fattades vid ett blixtinkallat styrelsemöte i går söndag, dagen efter att HBL avslöjat att Oksanen tagit ut en bilförmån utan sin arbetsgivares tillstånd och lyft ogrundade kilometerersättningar för tusentals euro.

– Vi tar de påstådda oegentligheterna som har framkommit av HBL:s granskning på mycket stort allvar. Därför har styrelsen beslutat låta göra en specialrevision. Den ska granska dels de frågor som HBL har lyft upp, men även mer generellt hur föreningens ekonomi har förvaltats och skötts, säger Pohjola-Nordens styrelseordförande Juhana Vartiainen till HBL

– Så länge specialrevisionen pågår kommer styrelsen att inta en neutral hållning. Den utomstående granskningen kommer att visa hur mycket fog det finns i de påstådda oegentligheterna, säger Vartiainen.

Vartiainen, som kandiderar för posten som borgmästare i Helsingfors för Samlingspartiet i kommunalvalet, säger sig hoppas att revisionen ska vara klar inom några veckor.

Diskussion om artikeln