Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronapandemin har lett till ett toppår för blomhandeln i Finland – men blommor är en global miljonindustri med många etiska och miljömässiga brister

Från 2021
En blomodlare står bland rosor på en odling i Kenya.
Bildtext En blomodling i Naivasha, Kenya i fjol. Kenya är en av världens största exportländer av snittblommor, efter Nederländerna, Colombia och Ecuador.

Så gott som alla snittblommor som säljs i Finland är importerade. Blomhandeln i Finland gynnades av att coronapandemin tvingat allt fler att stanna hemma, men en billig blombukett kommer ofta med ett dyrt pris både för miljön och för de anställda på odlingarna.

Blomförsäljningen blomstrar, då coronapandemin lett till att fler stannar hemma.

- I fjol hände samma sak som vi sett tidigare under långa strejker eller tider av recession - när vi vistas mer hemma köper vi blommor, säger verksamhetsledare Jyrki Jalkanen vid Handelsträdgårdsförbundet.

Blomförsäljningen i fjol var enligt Jalkanen bland de bästa under de senaste 25 åren. Alla sommarblommor och uteplanteringsväxter sålde slut.

Också efterfrågan på snittblommor ökade, men den gynnade främst blomexporten, eftersom det i praktiken inte finns någon inhemsk produktion.

"Nu köper man blommor allt mer till vardags"

Tidigare köpte man blommor till högtider, till dop, bröllop och begravningar. Nu har man börjat köpa blommor allt mer till vardags, säger Jalkanen.

- Tidigare måste man alltid ha någon orsak att köpa blommor. Nu kan orsaken vara att de är inom räckhåll och att man vill ha dem, fastän det är en vanlig tisdag.

Tröskeln är lägre, för nuförtiden säljs blommor överallt, i matbutiken, på bensinmacken, till och med i klädaffärer och på krogen.

Blommor slängs på ett band för förstöras.
Bildtext I blomhandelns europeiska stormakt Nederländerna har coronapandemin drabbat blomindustrin hårt, då blombutiker tvingats hålla stängt. Massvis med blommor måste förstöras på nederländska blomauktioner.

Nästan alla snittblommor importeras

Men hur hållbart är det att köpa en bukett som vissnar efter en vecka? Och var, hur och av vem produceras de blommor vi köper?

Ännu i mitten av 90-talet var de flesta snittblommor som såldes i Finland inhemska. Nu finns det nästan ingen inhemsk produktion längre. Det finns till exempel bara en kommersiell rosodlare i Finland.

En växande del av snittblomsproduktionen sker i stället i Östafrika och i Sydamerika, där det naturliga klimatet är bättre för blomodling och arbetskraften billigare.

Exempelvis största delen av de rosor som säljs i Finland kommer från Kenya och Etiopien. Därifrån flygs blommorna oftast till Nederländerna och sedan körs de vidare till Finland.

"Främst kvinnor inom blomproduktionen i utvecklingsländer"

Men det finns ett antal arbetsrättsliga och miljömässiga brister på blomodlingarna.

Enligt Päivi Kovalainen, specialist på utvecklingssamarbete på föreningen Rättvis handel, är det främst kvinnor som arbetar inom blomproduktionen i utvecklingsländer.

- Det är ett faktum att de anställda inom blomproduktionen i utvecklingsländer ofta är fattiga och lever i en sårbar situation. De främsta problemen handlar om låga löner, problem med trakasserier och diskriminering och låg nivå på facklig organisering, säger Kovalainen.

Rättvisemärkta blommor innebär att de anställda på blomodlingarna ska få en skälig lön, att plantageägarna sköter om arbetssäkerheten och att de anställda har rätt att organisera sig fackligt.

Rättvis handel styr också odlare att minska på belastningen på miljön, till exempel genom att effektivisera vattenkonsumtionen via vattencirkulering.

- En annan fråga är användningen av pesticider, där Rättvis handel haft en stor påverkan. Till exempel de rättvisemärkta rosorna från Kenya odlas med 70 procent mindre pesticider än de icke-rättvisemärkta rosorna där, säger Kovalainen.

Människor sitter vid bord framför stora lass av blommor.
Bildtext Multifloras blomauktion i Johannesburg i Sydafrika i februari.

Produktionen orsakar mer utsläpp än transport

Vad är då det klimatvänligaste alternativet? Det finns det inget entydigt svar på. Klart är att produktionen utgör en större miljöpåverkan än transporten.

Enligt Kovalainen är koldioxidutsläppen för rättvisemärkta kenyanska rosor nästan fem gånger mindre än de blommor som är odlade i Nederländerna, eftersom uppvärmningen av växthusen kräver så mycket energi.

Enligt en rapport från Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi år 2013 orsakade en bukett inhemska tulpaner koldioxidutsläpp på mellan cirka 1,5 och över 3,5 kg.

Rosor packas i papp.
Bildtext Blommor packas på en odling nära Naivasha, nordväst om Nairobi. Arkivbild.

Men sedan dess har växthusodlingen i finland utvecklats mycket och många växthusproducenter har märkbart minskat sitt koldioxidavtryck genom att bland annat övergå till klimatsmartare uppvärmningskällor.

"Sannolikt klimatvänligare att köpa inhemska tulpaner än östafrikanska rosor"

En studie från Lancaster university, som jämförde klimatavtrycket av produktionen och transporten i Nederländerna, Kenya och Storbritannien visade att utsläppen för de två första var ungefär lika, medan brittiska snittblommor orsakade betydligt mindre utsläpp.

Det är alltså sannolikt klimatvänligare att köpa inhemska tulpaner än östafrikanska rosor.

För konsumenter kan det vara svårt att veta varifrån och under vilka villkor blommor är producerade. Men hittills har en del av problemet också varit att blommornas ursprung inte varit så viktigt för konsumenterna, säger Jyrki Jalkanen.

- Koldioxidavtryck- och vattenavtryck har åtminstone ännu inte varit lika viktigt för folk. På matsidan är det en central faktor som styr konsumtionen, men för blommor ser vi inte samma utveckling, säger Jalkanen.

Päivi Kovalainen på Rättvis handel säger att alla kan göra sitt för att bli mer medvetna konsumenter.

- Man kan också fråga blomsterhandlarna själv om varifrån blommorna kommer och hur de är odlade.