Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ingen finsk bojkott av fotbolls-VM i Qatar – men Bollförbundet ryter till om läget i landet: ”Ett problematiskt och dåligt beslut att låta dem arrangera”

Från 2021
Finlands herrlandslag jublar.
Bildtext Finlandfs landslag inleder VM-kvalet den 24 mars. (Arkivbild)
Bild: EPA

Om knappt två veckor kör VM-kvalet i fotboll igång för Finlands herrlandslags del. Ifall det skulle gå vägen skulle Finland göra historia i en turnering som kantats av enorma skandaler.

Herr-VM i fotboll 2022 spelas i Qatar. För att kunna stå värd för den enorma turneringen har värdnationen byggt flera nya faciliteter, såväl träningsanläggningar som arenor.

Men priset har varit högt. Enligt de senaste uppgifterna har upp till 6500 inflyttade arbetare dött i de slavlika förhållandena på byggarbetsplatserna.

Människorättssituationen i Qatar är ingalunda ett nytt diskussionsämne – men ett som blossat upp igen under den senaste tiden.

Inte minst för att flera norska klubbar nu kräver att landets fotbollsförbund ska bojkotta turneringen ifall det norska landslaget skulle fixa en biljett.

"Kommer att arrangeras oavsett hur vi gör"

På måndagen tog också det finska bollförbundet ställning i frågan. I ett ställningstagande som undertecknats av förbundets styrelse slår man fast att en finsk bojkott inte är aktuell i nuläget.

”Finlands bollförbund anser att det var ett dåligt och problematiskt beslut att låta Qatar arrangera fotbolls-VM ... det är uppenbart att många aspekter som kopplas ihop med mänskliga rättigheter, jämställdhetsfrågor samt arbetares rättigheter inte är på en acceptabel nivå.”

”Turneringen kommer att arrangeras i Qatar oavsett vad Finland gör. Istället för att bojkotta turneringen kommer vi tillsammans med de övriga nordiska länderna fortsätta att föra en dialog med både Fifa och de lokala arrangörerna”, skriver förbundet.

Bollförbundet understryker också att de inte fick rösta då Qatar tilldelades värdskapet. Sedan dess har röstningsförfarandet setts över.

Det norska fotbollsförbundet har också förhållit sig skeptiskt till hårdare åtgärder än att föra en kritisk diskussion med arrangörerna. Så sent som på lördagen konstaterade ändå Norges förbundskapten Ståle Solbakken att han helhjärtat understöder en bojkott av ett VM i Qatar.

– Oavsett om detta slutar i en bojkott eller inte så måste det ligga en tyngd bakom det vi gör. Och vi kommer att mätas på basis av det vi gör, sa han då enligt bland andra tidningen Dagbladet.

Diskussion om artikeln