Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det blir vanliga urvalsprov till högskolor och universitet – men med noggranna hälsodirektiv

Från 2021
En kvinna skriver ett inträdesprov. Man ser inte kvinnans ansikte.
Bildtext Den som söker till högskola eller universitet får skriva urvalsprov på ort och ställe i vår och sommar.
Bild: Lukas Rusk / Yle

Urvalsproven till högskolor och universitet ordnas som vanligt trots coronapandemin, har universiteten beslutat. I hälsodirektiven ingår att en coronasjuk i karantän inte får delta.

Finlands universitetsrektorers råd meddelar om en överenskommelse om att vårens och sommarens urvalsprov äger rum på plats vid högskolornas campus och andra övervakade utrymmen.

– Vi bedömer att det bästa med tanken på att urvalet ska vara rättvist är att ordna prov med fysisk närvaro, säger Petri Suomala från rådet.

Han tillägger att coronaläget förutsätter att alla agerar ansvarsfullt.

– De som deltar i proven måste vara friska och följa hälsodirektiven, säger han.

Undvik kontakter två veckor före

Universiteten låter också förstå att de sökande måste vara beredda på att direktiven kan förändras, ifall myndigheterna fattar coronabeslut som påverkar urvalsproven.

Universiteten och högskolorna kommer att ge de sökande direktiv på sina webbplatser. De rekommenderar bland annat att deltagarna undviker närkontakter två veckor före provet.

Vid provtillfällena måste man hålla två meters avstånd till andra och bära munskydd. En sökande som har försatts i karantän på grund av coronasmitta får inte delta, utan missar helt enkelt urvalsprovet.

– Det lönar sig att på förhand bekanta sig med både hälsodirektiven för urvalsprovet och med de allmänna coronadirektiven från Institutet för hälsa och välfärd, säger Petri Suomala.

Diskussion om artikeln