Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sporting Kristinas tränare Matt Poland sitter fast i USA: "Jag skulle vilja kunna komma dit snart”

Från 2021
En man med keps på huvudet och långt hår och skägg. Bakom honom syns en röd skjorta upphängd på väggen.
Bildtext Matt Poland väntar på och längtar till att coronaläget ska tillåta honom att komma till Finland från USA för att inleda sitt arbete som fotbollstränare.
Bild: Yle/Juho Teir

För den amerikanska fotbollstränaren Matt Poland är den närmsta framtiden ett stort frågetecken. Han befinner sig hemma i Florida, fastän han egentligen borde vara på plats i Finland som tränare för Kristinestadslaget Sporting Kristina.

För ett år sedan var läget som fotbollstränare också utmanande. Då hade Poland beslutat sig för att stanna kvar i Kristinestad trots stor osäkerhet kring hur coronaläget skulle utvecklas.

– Jag går mest och väntar på att jag ska släppas in i Finland, säger Poland om den nuvarande situationen.

Innan han är på plats i Kristinestad måste både flygbolag och gränskontroll låta honom passera. Ursprungligen var det tänkt att Polands flyg skulle landa den 17 februari. Nu har han flyttat fram sitt flyg med två veckors mellanrum – i hopp om att coronaläget ska förbättras och restriktioner luckras upp.

Frustrerande men hälsan går först

Situationen är knepig för hela laget som i år spelar i division tre.

– Mitt arbete är att träna Sporting Kristina och om jag inte är där på plats har jag inget jobb innan jag kan komma till Finland, säger Poland.

Dessutom är flera spelare inte på plats då laget ofta får förstärkning av utländska spelare. Med Poland frånvarande är det assisterande tränaren som får ta ansvar för all träning.

– Och med dom nya reglerna för hur många som får träffas och träna tillsammans får vi inte ihop lika mycket träningstid. Så det är väldigt svårt att som tränare och spelare bli ett lag. Det tar tid och det tar tid tillsammans.

En handdesinficeringsflaska och en fotboll står på en gräsplan.
Bildtext Fotbollssäsongen påverkas också i år av restriktioner.
Bild: Yle/Juho Teir

Trots en frustrerande situation håller sig Poland positiv. Även om han önskar sig en normal fotbollssäsong framhåller han att det viktigaste ändå är hälsan.

Saknar inte kylan men nog människorna

Efter fem fotbollssäsonger med Sporting Kristina anser Poland att Kristinestad blivit som ett andra hem för honom.

– Jag har varit där så många månader under de senaste sju åren. Förra året spenderade jag åtta månader i Finland och fyra månader i Florida. Så jag var där dubbelt längre. Jag skulle vilja kunna komma dit snart.

– Jag saknar inte kylan i Finland, men jag saknar det finländska folket. Jag saknar också salmiak, men jag saknar inte att vinterbada, det är mera behagligt här, säger Poland från sin lägenhet i det 28-gradiga Florida.

Diskussion om artikeln