Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Coronafall i HIFK – poängsnittet avgör vilka lag som får delta i slutspelet

Från 2021
Uppdaterad 15.03.2021 17:40.
Rasmus Hämäläinen i farten mot Frans Tuohimaa.
Bildtext Både SaiPa och HIFK är nu försatta i karantän.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Om en månad borde slutspelet i FM-ligan i ishockey köra igång. Nu tvingas åtminstone HIFK och SaiPa sitta i karantän i två veckor. Ligaledningen meddelade därför att slutspelslagen kommer att avgöras utgående från klubbarnas poängsnitt.

En lagmedlem i Helsingfors IFK har testat positivt för coronaviruset, meddelade klubben på måndagen. Det leder till att HIFK – och SaiPa, som laget mötte på lördagen – tvingas sitta i karantän i två veckor.

Dessutom har KooKoo försatt hela laget i karantän på frivillig basis tills de får andra besked av myndigheterna. KooKoo mötte HIFK på fredagen.

Sammanlagt kommer minst sju av lagens matcher att skjutas upp. Med tanke på att grundserien i FM-ligan ska vara över den 13 april så var ligans styrelse tvungen att fatta ett snabbt beslut.

I ett pressmeddelande konstaterar styrelsen att det skulle ha varit omöjligt att fullfölja grundserien. De matcher som inte kan spelas på grund av karantänsbestämmelserna kommer att alltså inte att arrangeras senare heller.

"Ligastyrelsen har tagit i bruk de undantagsregler man kom överens om innan säsongen startade. Tabellplaceringarna fastställs under återstoden av säsongen utgående från poängsnittet", står det i pressmeddelandet.

Antalet matcher i slutspelet reduceras?

FM-ligan körde igång i oktober och ledningen har hela tiden stått fast vid att grundserien ska vara 60 matcher lång. På grund av myndighetsrestriktioner och coronafall inom klubbarna har ligasäsongen redan nu blivit två veckor längre än den ursprungligen kunde vara.

Dessutom kunde Yle Urheilu på veckoslutet – med hänvisning till egna uppgifter – rapportera att ligan har övervägt att också reducera antalet slutspelsmatcher.

I praktiken skulle beslutet innebära att den första play in-omgången skulle avgöras som matchpar och att kvartsfinalerna, semifinalerna och finalserien skulle spelas med modellen bäst av fem.

Artikeln uppdaterad kl. 17.40 med ligastyrelsens beslut.

Diskussion om artikeln