Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU ryter till efter brittisk soloåkning: Undergräver förtroendet för nordirländskt fredsavtal

Från 2021
En anti-brexitkampanjskylt vid en vägren som motsätter sig en så kallad hård gräns mellan Irland och Nordirland.
Bildtext Konsekvenserna av brexit oroar dem som bor vid den nordirländska gränsen.
Bild: EPA / Aidan Crawley

EU hotar att dra Storbritannien inför rätta på grund av brott mot det så kallade Nordirlandsprotokollet. Storbritannien meddelade i början av mars att man ensidigt förlänger den övergångsperiod som gäller för handeln mellan Storbritannien och Nordirland.

Bryssel

Nordirlandsprotokollet syftar till att trygga en öppen gräns och en fortsatt fredlig utveckling i Irland och Nordirland.

För att undvika fysiska gränskontroller på ön Irland fortsätter Nordirland som hör till Storbritannien att utgöra en del av EU:s inre marknad för varor.

Det här innebär i sin tur att varor som transporteras från Storbritannien till Nordirland måste kontrolleras.

För att ge de brittiska företagen tid att förbereda sig på förändringen enades EU och Storbritannien om en övergångsperiod som löper ut i slutet av mars.

I början av månaden meddelade den brittiska regeringen ändå att man förlänger övergångsperioden. EU betraktar beslutet som ett brott mot utträdesavtalet.

Ensidiga åtgärder tär på förtroendet

I dag meddelade EU-kommissionen att man inleder ett överträdelseförfarande mot Storbritannien på grund av landets hantering av Nordirlandsfrågan.

- Protokollet för Irland och Nordirland är det enda sättet för oss att värna om långfredagsavtalet och att bevara fred och stabilitet, samtidigt som vi undviker att en hård gräns uppstår på Irland och värnar om EU:s inre marknad, kommentar EU-kommissionären i ett pressmeddelande

Šefčovič representerar EU i den gemensamma kommitté som ska följa upp hur utträdesavtalet och handels- och samarbetsavtalet med Storbritannien tillämpas.

- EU och Storbritannien enades om protokollet tillsammans. Vi har också förbundit oss vid att tillämpa det tillsammans. Ensidiga handlingar och kränkningar av internationell lag från Storbritanniens sida motverkar det här syftet och undergräver förtroendet mellan oss, fortsätter Šefčovič.

Storbritannien tillbakavisar kritiken

Storbritannien tillbakavisar EU:s beskyllningar om överträdelser var Nordirlandsprotokollet beträffar.

EU har skickat ett brev till Storbritannien där man uppmanar landet att respektera innehållet i utträdesavtalet. Storbritannien har en månad på sig att svara på brevet.

Kommissionen har även skickat ett brev till Šefčovič brittiska kollega i den gemensamma kommittén David Frost där man uppmanar Storbritannien att avstå från att ensidigt förlänga övergångsperioden för Nordirland.

De juridiska åtgärderna kan i yttersta fall leda till en process mot Storbritannien i EU-domstolen eller finansiella sanktioner.

Brexitprocessen har satt relationen mellan EU och Storbritannien på prov. Det är andra gången inom loppet av sex månader som EU-inleder ett rättsligt förfarande mot Storbritannien.