Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jaro och EIF flaggar för att köra i gång division 1 som planerat – i Ekenäs ser man inte tomma läktare som en hållbar lösning: "Blir tragiskt om publik inte kommer"

Från 2021
Uppdaterad 15.03.2021 17:32.
Ville Sevón (EIF) med bollen skuggad av Joni Remesaho (Jaro)
Bildtext Ville Sevons EIF och Joni Remesahos Jaro möts för första gången den kommande säsongen i början av maj – om det nuvarande spelschemat står kvar.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Några veckor kvar till seriepremiär i den inhemska fotbollen? I herrligan får man vänta längre efter dagens beslut. På division 1-fältet är man inställda på att köra i gång som planerat – utan publik.

Den 10 april var tanken att herrarnas fotbollsliga skulle starta med full omgång – en vecka senare ska de två högsta serierna på damsidan och herrarnas division 1 haka på.

Med knappt fyra veckor till premiären kommer första förändringen. Starten i herrarnas fotbollsliga skjuts fram med två veckor, meddelar ligan i ett pressmeddelande.

Den 24 april går HJK, FC Inter, KuPS och FC Honka – de fyra lagen som deltar i Europaspelet – in i säsongen. Den 2 maj fortsätter ligan för samtliga tolv klubbar.

Tidigare på måndagen sa IFK Mariehamns klubbdirektör Peter Mattsson till Yle Sporten att den åländska ligaklubbens hållning är att ligastart som planerat i april är bra. Nu blir det ingen premiär mot HJK den 10 april.

Damerna ser ut att starta som planerat

Alla matcher och tävlingar i Finland har avgjorts utan publik i år. Med tanke på coronaläget lär den inhemska fotbollssäsongen också starta med tomma läktare.

– Det är klart att vårt ekonomiska resultat inte blir bra utan publik, men det är omöjligt att säga när det blir aktuellt med åskådare, säger Mattsson.

Åland United-spelare firar mål i klunga.
Bildtext Åland United var bäst på damsidan under 2020.
Bild: Emil Hansson / All Over Press

På damsidan finns ett beslut om att ligasäsongen inleds den 17 april – om coronaläget tillåter fotbollsmatcher.

– Det finns bara dåliga alternativ och man måste välja det minst dåliga. Klubbarnas linje är att vi kör i gång säsongen, säger ligastyrelsens ordförande och HJK:s manager Joonas Sarelius till Yle Urheilu.

– Vi kan leva med matcher utan publik ett litet tag. Vi hoppas att restriktionerna lättar när sommaren närmar sig.

Sarelius är inne på att det finns utrymme för att placera om matcher vid behov, men det är viktigt att antalet matcher inte krymper. I fjol slopades slutserierna på grund av pandemin.

Möjligt att börja lite senare

I herrarnas division 1 ska säsongen pågå mellan mitten av april och början av oktober. Jaros vd Fredrik Haga tycker att säsongen ska i gång allra senast i början av maj, men förstavalet är premiär på utsatt datum.

– Det är möjligt att skjuta fram hela säsongen med ett par veckor och spela in i mitten av oktober, men mer än så ska man inte flytta fram. Programmet är satt så att det inte finns luckor för inhiberade matcher. Det är spel mer eller mindre varje helg till början av oktober, säger Haga till Yle Sporten.

– Jag tror och hoppas på att vi börjar serien som planerat. Alla lag är i full gång och spelar träningsmatcher varje vecka.

Jag tror inte att vi har publik före början av juni, men det återstår att se

Division 1 följer i fotbollsligans fotspår och konkreta diskussioner mellan klubbarna lär komma inom kort i och med att ligan har fattat sitt beslut.

När kommer publiken?

Förra säsongen gick Jaro starkt och hade ett publiksnitt på ungefär 1500 åskådare. Enligt det nuvarande spelschemat har laget fyra hemmamatcher fram till början av juni – bland annat derbyt mot VPS.

– Spel utan publik första månaden ger ett jättestort bortfall direkt, men det handlar inte bara om det ekonomiska. Fotboll är en publiksport och det här är ett stort avbräck för alla fotbollsklubbar och andra sporter.

– Jag tror inte att vi har publik före början av juni, men det återstår att se.

Ekenäs IF:s sportchef Peter Haglund hoppas på seriestart i april, men han tror inte att det är hållbart att spela många omgångar med tomma läktare.

– Alla klubbars läge är ganska liknande. Det blir tragiskt om det inte ganska snabbt går att få in publik, säger Haglund till Yle Sporten.

– Men vi sätter hellre i gång, spelar några omgångar och kollar läget. Vi vill inte ha ett lika tajt program som i fjol. Det blir en enorm belastning på spelarna.

Ändå normal försäsong

Situationen är ändå märkbart annorlunda för lagen i de högsta serierna om man jämfört med fjolårets läge i mars. För ett år sedan avbröts all verksamhet. Då blev det en paus på många veckor och serierna startade i juni.

Nu spelar lagen cupmatcher, tränar och förbereder sig som normalt.

– Laget har kunnat jobba på som normalt. Så här långt är det en rätt normal försäsong, säger Haga.

– Det som är mest annorlunda är hur komplicerat det är att ta in utländska testspelare på grund av karantäner och annat.

Texten uppdaterad klockan 17.32 med informationen om framflyttningen av ligastarten på herrsidan.

Då ska de nationella fotbollsserierna starta

Herrarnas fotbollsliga:
Planen var att starta den 10 april, men på grund av coronaläget är nytt startdatum den 24 april. Då går HJK, FC Inter, KuPS och FC Honka – de fyra lagen som deltar i Europaspelet – in i säsongen.

Den 2–3 maj fortsätter ligan för samtliga tolv klubbar.

Damernas fotbollsliga:
17–18 april: PK-35 Vanda–Åland United, HJK–JyPK, PK-35 Helsingfors–TiPS, KuPS–HPS, FC Honka–Ilves.

Herrarnas division 1:
17–20 april: KPV–Jippo, VPS–PK-35, Klubi 04–RoPS, Jaro–MP, Gnistan–EIF, TPS–MuSa.

Damernas division 1:
17 april: VIFK–RoPS.

Resten av lagen i damernas division 1 startar en vecka senare.

Diskussion om artikeln