Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas bibliotek får priset som årets fördomsfria föregångare i Åboland

Från 2021
En ljushårig kvinna och en mörkhårig kvinna, som båda har munskydd på sig, håller upp ett diplom och en blombukett som de fått av Röda Korset.
Bildtext Janina Svart och Josefin Häggblom från Pargas bibliotek tog emot utmärkelsen Årets fördomsfria föregångare 2021.
Bild: Axel Gröndahl / FRK

Pargas bibliotek får utmärkelsen för sitt långvariga arbete med att erbjuda utrymmen för mångkulturella mötesplatser och för det aktiva arbetet med att skaffa böcker, tidningar och filmer på olika språk.

Biblioteket har också erbjudit IT-stöd för nyanlända och varit en plats som det är lätt att komma till oavsett ålder.

– Bibliotekets sätt att arbeta visar hur man på ett praktiskt sätt kan öka nyfinländares delaktighet i samhället, säger Andrea Södergård, samordnare för kommunikation och frivillighet på Röda Korset Åboland, i ett pressutskick.

– Att skapa mötesplatser där alla kan träffas oavsett ålder, kön, språk eller religion är nyckeln för att skapa känslan av att höra hemma.

Utmärkelsen "Årets fördomsfria föregångare" delas ut av Röda Korset Åboland under veckan mot rasism som i år infaller 15–21 mars.

Utmärkelsen ges till en person, grupp eller samfund som föredömligt arbetat för social delaktighet, jämlikhet och tillgänglighet oavsett språk, nationalitet eller kultur.

En man och tre kvinnor står utanför Pargas bibliotek.
Bildtext Axel Gröndahl från Röda Korset Åboland delar ut utmärkelsen fördomsfri föregångare till Janina Svart och Josefin Häggblom på Pargas bibliotek. Sirkka Koivunen med från Pargas avdelning.
Bild: Jeanette Laaksonen / FRK

I Åboland uppmärksammas veckan mot rasism förutom med utmärkelsen också med webbinariet ”Syna strukturer & inkludera mera” som ordnas onsdagen den 17 mars klockan 17–19.30.

På webbinariet synas strukturella hinder för ett aktivt deltagande i föreningslivet och man får praktiska råd för ett mer inkluderande föreningsliv.

Talare på webbinariet är Emina Arnautovic och Senada Arnautovic från Folkhälsan och Tobias Pötzsch som forskat i inkludering av vuxna migranter.

Styrelsemedlemmar och talkoarbetare i alla åboländska föreningar är välkomna. Webbinariet är gratis. Här hittar du mera information om webbinariet och om hur du kan anmäla dig.

Diskussion om artikeln