Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utsatta yrkesgrupper kräver ändringar i vaccinkön – tandläkare: "Vi har blivit förbisedda"

Från 2021
Tandläkare Jaana Sippus och tandskötare Anu Leinola använder laserborr.
Bildtext Många tandläkare känner sig bortglömda när det gäller vaccinering, säger Henna Virtomaa, verksamhetsledare på tandläkarförbundet.
Bild: Anne Mattsson.

I en undersökning genomförd av Taloustutkimus uppgav 36 procent att de över huvud taget inte kan distansarbeta. Nu höjs röster om bristande förståelse från myndigheterna och med krav på ändringar i vaccinationsordningen.

Våren år 2020 visste man ännu inte mycket om hur coronaviruset smittade. Tidigt misstänkte man dock att smittan sprider sig via aerosolpartiklar.

Inom tandvården används ofta verktyg som generar potentiellt virusrik aerosol. På grund av smittorisken lades i stort sett alla icke-brådskande behandlingar ner i våras.

Enligt en rapport från Institutet för hälsa och välfärd gjordes under perioden mars-september 1,3 miljoner färre tandläkarbesök än under samma period år 2019.

– En hälsosam mun är en viktig del av den allmänna hälsan. Det är inkonsekvent att vi har blivit förbisedda när det har beslutats om att vaccinera vårdpersonal, säger Henna Virtomaa, verksamhetsledare på Tandläkarförbundet.

"Ingen förståelse för de villkor som vi jobbar under"

Enligt Virtomaa känner många tandläkare att deras röster inte hörs i debatten kring vaccinationsordningen.

– Det finns ingen förståelse för de villkor som vi jobbar under. Vi vet inte när tandläkare kommer att vaccineras, säger Virtomaa.

Vaccinerna kommer till Finland i små partier och därför prioriteras befolkningen olika. Vilka som ska prioriteras förutom riskgrupper och sjukvårdspersonal som vårdar Covid-19 patienter är ännu inte bestämt.

Det är expertgruppen för vaccinfrågor (KRAR) som är tillsatt av THL som ska komma med en rekommendation så småningom. Myndigheterna kommer sedan fatta beslut enligt rekommendationen.

Porträtt av Henna Virtomaa.
Bildtext Myndigheterna måste ha mera förståelse för tandvårdens situation, säger Henna Virtomaa, verksamhetsledare på Tandläkarförbundet.
Bild: Hammaslääkäriliitto.

Var tredje kan inte arbeta på distans

Trots att pandemin gjort att distansarbete blivit vanligare, kan 36 procent av arbetstagare inte jobba på distans, enligt en enkät från Taloustutkimus.

Yrken som sällan går att utför på distans finns till exempel inom skönhets-, bygg- och industribranschen.

Även i taxibranschen är distansarbete omöjligt. Där undrar man också hur det kommer att bli med vaccineringarna.

– Vi har nog lite undrat med kolleger att vi tar ju emot främmande kunder och taxichaufförerna kan ju möjligtvis ha störst möjlighet att få corona, säger Fredrik Panelius, taxichaufför.

Trots användandet av munskydd och desinficeringsmedel smittades Panelius av coronaviruset i vintras. Om smittan skedde på jobbet eller någon annanstans är omöjligt att säga, säger han.

Smittspårning kan vara svår att kartlägga i yrken där man kommer i kontakt med många människor dagligen.

– Arbetsgivaren tog det nog på allvar, men det är ganska omöjligt att ta reda på smittspridningen eftersom det inte togs reda på vilka kunder jag hade haft.

Diskussion om artikeln