Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Betydligt fler barn under 10 år har smittats av coronaviruset på sistone – vår graf visar att de yngsta sticker ut i statistiken

Från 2021
En familj ute på promenad i vinterväder.
Bildtext Om barn får covid-19 så är det ofta av vuxna i deras närkrets, säger expert (illustrationsbild).
Bild: ullstein bild - CARO / Rupert Oberhauser/ All Over Press

Barnen drabbas oftast lindrigt och smittas av vuxna. Däremot sprider de inte smittan vidare i så stor utsträckning, påpekar experter.

I Finland har ökningen i antalet nya coronafall varit cirka 250 procent bland barn under 10 år när vi jämför läget under de fyra senaste veckorna (vecka 7–10), med fyra veckor i november i fjol.

Förändringen för alla de övriga åldersgrupperna var i medeltal cirka 80 procent under samma tidsperiod.

Samtidigt har ökningen i antalet coronafall varit relativt liten i gruppen 80+, som har fått coronavaccin i hög utsträckning. Det verkar alltså vara tydligt att vaccinerna har haft en skyddande effekt hos dem, i kombination med att äldre också ofta har begränsat sina sociala kontakter mer än yngre.

Trolig koppling till den brittiska virusvarianten

Vad den stora ökningen bland de allra yngsta beror på är oklart, men det är möjligt att det finns en koppling till den brittiska coronavirusvarianten, som smittar lättare.

– Åtminstone drabbar den på det sättet att inom familjer är det en större andel som blir sjuka, som blir infekterade. Innan vi fick den brittiska varianten blev kanske hälften av familjemedlemmarna sjuka. Nu tycks det vara så att största delen blir det, påpekar Asko Järvinen som är infektionsöverläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Det verkar alltså handla om att fler vuxna har smittats på sistone, och sedan smittat vidare till barn; ofta barn i samma hushåll.

Petter Brodin, som är barnläkare och docent i immunologi vid Karolinska institutet i Sverige, håller med om den bedömningen.

– Det vanligaste stället att bli smittad är i hemmet. Och det vanligaste är att föräldrarna smittar barnen och inte tvärtom.

Trenden med fler nya smittfall bland barn under 10 år pågick delvis under sportlovet, men började redan tidigare. Det är troligt att sportlovet inte bidrog särskilt mycket till förändringen.

Barn får oftast lindriga eller inga symptom

Brodin påpekar att bedömningen fortfarande är att barn inte är drivande i smittspridningen, vilket innebär att de inte smittar vidare lika lätt som vuxna.

– En del vill ju gärna tolka siffrorna som att det beror på att smittan sprids mycket i skolor. Men det finns ändå en hel del studier nu på vem som smittar vem.

Han betonar också att smittspridningen har ökat generellt i takt med att den brittiska coronavirusvarianten har blivit vanligare och att barn inte verkar smittas extra lätt. Alla åldersgrupper kan smittas lättare än förr, säger han.

Brodin nämner också att unga barn oftast får inga eller bara lindriga symptom om de får covid-19, precis såsom tidigare.

– Så har det varit i hela pandemin och det fortsätter att vara så nu.

Det stöds också av data från Storbritannien, påpekar han. Barn och unga under 18 år har inte i medeltal fått allvarligare symptom av den brittiska coronavirusvarianten än under den första coronavågen i fjol.

Här nedan ser du förändringen i antalet nya coronafall sedan i början av november (vecka 45) i fjol. De flesta smittfallen förekommer nu i åldersgruppen 20–39 år.

Att särskilt fler 0–9-åringar har bekräftats ha covid-19 gäller flera europeiska länder. Det har man, förutom i Finland, också lagt märke till i Sverige och i Storbritannien.

Barnläkaren Petter Brodin betonar att det också kan finnas en ytterligare förklaring till det här.

– Man behöver ta med i beräkningen huruvida man har testat mer barn nu än tidigare, säger han.

Men statisk från Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS, som Svenska Yle har tagit del av, visar att den procentuella ökningen i coronatestandet inte har varit avsevärt högre hos 0–9-åringarna än hos de andra åldersgrupperna.

Det betyder att de yngsta i Finland faktiskt har smittats betydligt mer än tidigare, när man till exempel jämför med början av året, eller med november månad.

Under de senaste veckorna har finländska hälsomyndigheter och sjukvårdsdistrikt i större utsträckning också uppmanat symptomfria personer att låta coronatesta sig.

Det gäller till exempel skolelever som exponerats för coronaviruset, personer som är i karantän, och personer som har fått en varning av appen Coronablinkern.