Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Specialrevisionen av Pohjola Norden välkomnas av alla parter: "Viktigt att den görs objektivt och grundligt"

Från 2021
Uppdaterad 16.03.2021 08:44.
De nordiska flaggorna.
Bildtext Det har stormat kring föreningen Pohjola Norden den senaste tiden. Nu ska en specialutredning genomföras för att få klarhet i problemen.
Bild: Mostphotos
Specialrevisionen av Pohjola Norden välkomnas av alla parter - Spela upp på Arenan

Alla inblandade parter välkomnar specialrevisionen av Pohjola Norden. Enligt föreningens ordförande Juhana Vartiainen (Saml) är det viktigt att granskningen genomförs ordentligt.

- Vi kommer att utreda vad som har skett från och med året 2015 fram till idag. Det är viktigt att städa alla skrymslen och vrån nu så grundligt som möjligt för att utreda vad som har hänt, säger Vartiainen.

Juhan Vartiainen katsomassa Ryhmäteatteri Eduskunta 3 -näytelmää syksy 2015
Bildtext Juhana Vartiainen hoppas att det här inte ska kasta skuggor över föreningen Pohjola Nordens övriga verksamhet.
Bild: Yle / Anu Heikkinen

Pohjola Nordens styrelse tog i söndags, på ett extrainsatt styrelsemöte, beslut om att göra en specialrevision av föreningens bokslut.

- Vi har inom styrelsen tagit del av mediernas rapportering men har också andra uppgifter som ledde till att vi inte såg någon annan möjlighet än att genomföra specialrevisionen, säger Vartiainen.

- Det är viktigt att utreda om det finns något i våra rutiner som har fallerat och om det har funnits något i min roll som ordförande som kunde förbättras.

Oksanen välkomnar utredningen

Michael Oksanen säger till Yle Åboland att det är bra att styrelsen fattade ett beslut om att specialrevision ska genomföras.

Michael Oksanen
Bildtext Michael Oksanen är nöjd att en utredning ska göras. Så att man kan få klarhet i om något olagligt har skett då det gäller bilförmåner och km-ersättningar.
Bild: Yle/Roger Källman

- Det är viktigt att utredningen görs så grundligt och objektivt som möjligt. Endast då kan man se om felaktigheter har skett och vad de i så fall har varit, säger Oksanen per sms till Yle Åboland.

Enligt Oksanen är det för tidigt att säga något om sin egen framtid.

- Efter att specialrevisionen är gjord vet jag mer vad jag exempelvis gör med tanke på kommunalvalet, säger Oksanen.

Även SFP i Kimitoön välkomnar specialrevisionen och väntar ut resultatet innan man tar beslut om Oksanens framtid som kommunalvalskandidat.

Ghita Edmark, ordförande för SFP på Kimitoön.
Bildtext Då specialrevisionen är klar kan vi göra ett beslut baserat på fakta och inte rykten, säger Ghita Edmark.
Bild: Yle/Monica Forssell

- Senast då har vi säkert tillräckligt med information om det som skett och kan med all fakta på bordet ta ett beslut, säger Ghita Edmark som är ordförande för SFP i Kimitoön.

"Inga politiska poäng att hämta"

I Svenska Yles kommentarsfält har en fråga ställts om allt detta handlar om ett spel för gallerierna?

- Nej, inte tror jag att jag kan få minus- eller pluspoäng för detta oberoende vad specialrevisionen kommer fram till. Men för föreningen Pohjola Norden är det viktigt att vi kan fortsätta med ett rent bord och nu utreder allt grundligt, säger Vartiainen.

Vartiainen ställer upp i kommunalvalet i Helsingfors och aspirerar att bli borgmästare efter partikamraten Jan Vapaavuori (Saml). Bland kommentarerna finns det de som frågar sig om Vartiainen nu har något att vinna att kräva en specialrevision?

- Haha, nej inte ser jag att det skulle finnas någon koppling mellan detta som sker inom Pohjola Norden och min borgmästarkampanj. Jag hoppas att vi kanske kan lära oss av detta eftersom personen på ordförandeposten byts ut ganska ofta och då kan det ibland vara svårt att få insyn i den operativa verksamheten, säger Vartiainen.