Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Den gamla folkhögskolan i Pjukala är till salu: "Det är väldigt betungande att på ideell basis sköta fastigheten"

Från 2021
Uppdaterad 16.03.2021 08:47.
Pjukala folkhögskola i Pargas
Bildtext Till den gamla folkhögskolan i Pjukala hör många olika byggnader, vilket möjliggör många olika sorters verksamhet.
Bild: Yle/Carmela Johansson

Den gamla folkhögskolan i Pjukala är till salu

5:10

På veckoslutet kom den gamla folkhögskolan i Pjukala i Pargas ut till försäljning. Målet med försäljningen är i första hand att betala av alla lån och skulder, men för överskottet från försäljningen kan det bli aktuellt att grunda en stiftelse.

Fastigheten i Pjukala ägs i dag av Garantiföreningen för Åbolands folkhögskola. Men under de senaste åren har flera rättsprocesser kring ägandet varit igång. Nu är alla rättsprocesser avslutade och det betyder att fastigheten kan säljas.

- De enda som har vunnit på de här rättsprocesserna är juristerna. Under de år som rättsprocessen pågått har vi gjort minimalt med underhåll och det betyder att byggnaderna kommer att kräva mycket underhåll i framtiden. Det här är också en orsak till att vi väljer att sälja fastigheten, eftersom det är väldigt betungande för oss som jobbar på ideell basis att sköta fastigheten, säger Barbara Heinonen, ordförande för Garantiföreningen för Åbolands folkhögskola.

Mariehamns stadsdirektör Barbara Heinonen.
Bildtext Barbara Heinonen och hela Garantiföreningens styrelse beslöt att de sitter kvar i styrelsen tills hela rättsprocessen är klar. Då fastigheten i Pjukala är såld upphör föreningen.
Bild: Nina Bergman / Yle

Marken där folkhögskolan ligger mottogs som en donation 1902, men med villkoret att marken ska återgå i donatorernas ättlingars ägo om folkhögskoleverksamheten upphör. År 2013 inleddes en rättegång mellan släkten Laurén, som en gång i tiden donerade marken, och Garantiföreningen för Åbolands folkhögskola.

Efter många rättsprocesser blev det klart att marken återgår till släkten Laurén, men att Garantiföreningen har rätt att köpa marken.

Då rättsprocessen kring själva tomten var över tog Garantiföreningen ett lån på 150 000 euro för att lösa in marken. Dessutom har föreningen tagit ett renoveringslån på cirka 100 000 euro för att i samarbete med Pargas stad renovera och bygga det daghem som nu finns i byggnaden.

"Med pengarna som blir över kan det kanske grundas en stiftelse"

Priset som begärs för den gamla folkhögskolan i Pjukala är 820 000 euro. Det första målet för Garantiföreningen är att betala av alla lån och skulder, men vad som händer med de pengar som blir kvar efter en eventuell försäljning är ännu öppet.

- Med de pengar som blir över kan det kanske grundas en stiftelse som delar ut stipendium eller något annat. Men det kan vi inte ta ställning till nu, utan det får tiden utvisa, säger Heinonen.

Överlag tror Heinonen ändå att försäljningen kan väcka intresse.

- Det finns ju många möjligheter med fastigheten och området, det blir intressant att se hur mycket intresse det väcker, säger Heinonen.

Folkhögskolan i Pjukala.
Bildtext Förutom huvudbyggnaden ingår även ett internat, en strand med bastu och andra mindre byggnader i köpet.
Bild: Yle/Carmela Johansson

"Det är lättare att sälja en fastighet som redan har hyresgäster"

Hur det kommer att bli för de nuvarande hyresgästerna då fastigheten säljs är ännu inte klart, men Heinonen tror att det kan vara en fördel för försäljningen att flera utrymmen är uthyrda.

- Jag tror att det är lättare att sälja en fastighet som redan har hyresgäster. Det kommer säkert att gå riktigt bra att avtala med den nye ägaren om ett nytt hyresavtal, säger Heinonen.

Då den gamla folkhögskolan väl är såld betyder det också att Garantiföreningen för Åbolands folkhögskola upphör.

- Sen har den eran nått sitt slut. Visst är det lite sorgligt också, men vi måste göra vad vi måste göra. Ingen av oss har en garantiförenings möjlighet att driva verksamheten på längre sikt, vi arbetar ju alla ideellt med det här, säger Heinonen.

Diskussion om artikeln