Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Iltalehti: Eventuella begränsningar i rörelsefriheten skulle gälla Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla och Åbo – inget munskyddstvång planeras

Från 2021
Uppdaterad 15.03.2021 18:33.
 Petra Mannström och Piritta Pomrén visar exempel på ett träningspass utomhus.
Bildtext Man får vara utomhus dygnet runt - men de sociala kontakterna ska minimeras, om de planerade begränsningarna blir av.
Bild: Arash Matin / Yle

Regeringen förbereder sig för en situation där det kan bli aktuellt med begränsningar i rörelsefriheten. Det skulle vara tillåtet att vara ute och röra på sig dygnet runt, men de sociala kontakterna skulle minimeras, rapporterar Iltalehti.

Om begränsningarna tas i bruk kommer de enligt tidningen att omfatta Helsingfors, Vanda, Esbo, Grankulla och Åbo. Begränsningarna skulle vara i kraft i tre veckor.

Då man vistas utomhus ska man vara ensam, eller tillsammans med personer från det egna hushållet.

Dessutom får maximalt två personer från två olika hushåll träffas utomhus. Det är möjligt att det blir obligatoriskt att båda två ska bära munskydd då de träffas utomhus.

Enligt lltalehti finns det inga planer på att göra det obligatoriskt för alla att bära munskydd.

Iltasanomat rapporterar för sin del att resor mellan hemmet och arbetsplatsen skulle vara tillåtna om det är omöjligt att arbeta på distans.

Bara nödvändiga ärenden inomhus

Bara nödvändiga ärenden skulle vara tillåtna inomhus. Det skulle inkludera matbutiker, apotek och till exempel hälsovårdstjänster.

Vidare skulle det vara tillåtet att besöka specialaffärer om till exempel en hushållsmaskin går sönder och man måste köpa en ny. Man skulle få besöka specialaffärer och anlita reparatörer om det är nödvändigt.

Distansundervisning för äldre elever

Av skoleleverna skulle åtminstone klasserna 1-3 få närundervisning, medan gymnasier och yrkesläroanstalter skulle erbjuda distansundervisning.

Både Iltalehti och Ilta-Sanomat rapporterar att resor mellan landskap kommer att tillåtas, även om det inte rekommenderas.

Enligt Iltalehti skulle till exempel resor mellan hemmet och sommarstugan vara tillåtna. Inte heller kommer man att övervaka hur finländarna reser.

Avsikten med begränsningarna skulle vara att minimera de sociala kontakterna.

Källor: Iltalehti, Ilta-Sanomat