Gör brödbaket till en fest – baka en äkta fransk brioche Nanterre med surdeg som grund

En brioche är egentligen ett bröd som man har lyxat till med matfett, socker och eventuellt ägg. Julien Huéber berättar att brioche tidigare mest bakades inför fester som till bröllop, jul och påsk.
Men det är också tillåtet att briochefika närsomhelst, tack och lov!
Idag marknadsförs många hamburgerbröd som briochebröd men de har inte mycket att göra med den här traditionella varianten.
Brioche Nanterre
Det finns många olika former av brioche. Det här receptet är för brioche Nanterre (en förortskommun till Paris), och den har en väldigt specifik form.
Ingredienser:
- 250 g vetemjöl
- ca 100 g "ung" surdeg. Läs här om hur Julien gör surdeg.
- 50 g socker
- 3 ägg
- 1-2 g havssalt
- 125 g osaltat smör (rumstempererat)
För att få bästa möjliga konsistens måste degen knådas tillräckligt länge, och för bästa möjliga smak måste den jäsa tillräckligt länge
― Julien Huéber
Dag 1:
Börja med att röra ihop surdeg, mjöl, socker och ägg.
Låt blandningen vila ca 40 min.
Slå eller knåda degen tills den blir slät och jämn.
Tillsätt saltet först i det här skedet. Fukta degen på ytan med våta händer och häll saltet på degen. Knåda ytterligare tills saltet är upplöst.
Tillsätt slutligen allt smör i omgångar och slå eller knåda degen tills den är helt jämn, slät och fin. Knådar du degen i en hushållsassistent kan det ta upp till 20 min att arbeta in smöret.
Samla degen till en boll med spänd yta i en skål. Täck den med en fuktig duk eller ett lock och låt den jäsa 2-4 timmar i rumstemperatur.
Låt sedan degen stå och jäsa klart över natten på en sval plats, runt 10-12 grader.
Jäser du degen i kylskåpet kan du ställa den där det är varmast. Låt degen jäsa i en skål av glas eller keramik, en metallskål blir för kall för degen.
Dag 2:
Ta fram degen och låt den bli rumstempererad (1-2 timmar).
Dela degen i 8 lika stora bitar.
Placera degbollar i 2 rader bredvid varandra, i en smörad rektangulär brödform.
Täck brödformen med fuktad duk. Låt briochen jäsa tills den når toppen av formen.
Pensla ytan med ägg och grädda i ugnen på 180 grader, 35-40 min. Den goda doften som möter dig vid ugnen avslöjar när brödet är klart.
Ta briochen ur formen och låt svalna i ca. 1h innan du äter den. Det här är nog det svåraste momentet i hela brödbakningen.
Det går utmärkt att frysa ner briochen i skivor och tina upp lämplig mängd till frukost.