Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vaccineringarna med Astra Zeneca stoppas också i Sverige – Finland avvaktar och fortsätter vaccinera

Från 2021
Uppdaterad 16.03.2021 16:45.
En sjukskötare håller i ett coronavaccin av tillverkaren Astra Zeneca.
Bildtext Beslutet i Sverige är en försiktighetsåtgärd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nu har också Sverige beslutat att stoppa vaccineringarna med Astra Zenecas coronavaccin. Den svenska Folkhälsomyndigheten har beslutat om ett uppehåll tills Europeiska läkemedelsmyndighetens utredning om misstänkta biverkningar är klar.

Tidigare har bland annat Danmark, Norge, Tyskland, Frankrike och Irland avbrutit vaccineringarna med Astra Zenecas vaccin, eftersom en del av de vaccinerade drabbats av blodpropp. I Sverige har inget liknande fall rapporterats, utan pausen görs för säkerhets skull.

Enligt Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell beror det svenska beslutet också på att en ny typ av eventuell biverkning har upptäckts.

– Nu har det kommit nya signaler om en annan typ av biverkning som blödningar och liknande. Det är en väldigt ovanlig biverkning, det finns endast en handfull fall inom EU. Men en utredning har inletts och vi tycker att det är rimligt att vi gör ett uppehåll, säger Tegnell till Sveriges Radio.

Finns ännu inga bevis

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och hälsomyndigheter i flera europeiska länder utreder för tillfället rapporter om misstänkta biverkningar om blodpropp och blödning hos personer som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

I utredningen granskas de rapporter om misstänkta biverkningar som kommit in de senaste dagarna för att avgöra om det finns ett samband mellan vaccinet och de rapporterade fallen.

Enligt EMA finns ännu inget som tyder på att vaccinet orsakat blodpropparna. Därför fortsätter Finland vaccinera med Astra Zenecas vaccin.

Institutet för hälsa och välfärd kommenterar det svenska beslutet med att säga att Finland avvaktar och väntar på EMA:s utredning.

THL understryker precis som EMA att det inte ännu finns något som tyder på att Astra Zenecas vaccin leder till en högre risk för biverkningar.

Ny utredning publiceras på torsdag

Astra Zeneca säger att de är medvetna om 37 fall av blodpropp hos personer som vaccinerats med deras vaccin. Några av fallen har varit dödliga.

Sammanlagt 17 miljoner människor har vaccinerats med Astra Zenecas coronavaccin i EU och Storbritannien. Med andra ord är det få som ska ha utvecklat blodpropp som biverkning.

Världshälsoorganisationen WHO och Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA diskuterar Astra Zenecas vaccin på tisdag och ursprungligen var planen att EMA skulle kommentera Astra Zenecas vaccin i samband med att de presenterar sin utredning på torsdag. Men nu har EMA ändrat sig och kommenterar Astra Zenecas vaccin redan på tisdag eftermiddag.