Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Vad är en fagga?" – språkpodden Näst sista ordet efterlyser din fråga till frågepodden!

Från 2021
Ett uppslaget anteckningsblock ligger på ett skrivbord där texten är delvis översträckad. Det som går att läsa är "Språkpodden Näst sista ordet frågar, en odåga är i faggorna till syvende och sist".
Bildtext Vad har du alltid gått och omkring och undrat kring det svenska språket? Är en björntjänst något bra eller dåligt? Skicka in din fråga till språkpodden som gör sitt bästa för att reda ut svaret!
Bild: Frida Lönnroos

Är det snällt att kalla någon en tymplig dåga? Kan man säga morjens när man skiljs åt? Språkpodden Näst sista ordet gör ett poddavsnitt där vi besvarar dina frågor kring språk.

Har du ord och uttryck du funderar på? Varför heter de som de heter och varifrån kommer de?

Språket är fullt av roliga ord och talesätt, och alltid går det inte alldeles lätt att lista ut var de kommer ifrån, vad de betyder och hur de ska användas.

Era mejl till oss visar också att det inte bara är vi som går och grunnar på klurigheter i språket – och nu kommer vi till er undsättning!

Söndagen den 4 april öppnar vi frågelådan och tar oss an era frågor.

Är det faktiskt korrekt att sluta varje program med Morjens! – är inte morjens en hälsningsfras? Annat man kan fråga sig är om ordet ’fagga’ i uttrycket ”vara i faggorna”.

Vad är det för något och varför säger man så? Är det bra eller dåligt att göra någon en björntjänst? Varifrån kommer ordet odåga och ska man då sträva efter att vara en dåga?

Dela med dig av din fråga!

Låt oss höra vilka språkliga gåtor du vill skicka språkdetektiverna på.

Vi ska göra vårt bästa att hitta svaret på det du undrat över.

Du är anonym, men din fråga kan läsas upp i språkpodden Näst sista ordet och senare publiceras i webbform.

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln