Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stockholmaren Topias Laine och Hammarby tillbaka i finrummet – även landslaget lockar: ”Jag är en bättre spelare än senast jag fick chansen”

Från 2021
Handbollsspelaren Topias Laine i ett försök att göra mål i Allsvenskan.
Bildtext Topias Laine är mer än nöjd med sin tredje säsong i Hammarby.
Bild: Stephan Grahn/SG Sportphoto

Livet ler för Topias Laine. I fredags säkrade hans Hammarby avancemanget till Handbollsligan och går allt enligt planerna blir det en fortsättning för den Åbo IFK-fostrade yttern i det klassiska Södermalmlaget.

Förra våren var tongångarna inte lika muntra. Topias Laines Hammarby slutade tvåa i allsvenskan, på lika många poäng som tabellettan HK Aranäs. Hallänningarna hade bättre målskillnad och tog steget upp till den högsta serien.

Hammarby i sin tur inledde förberedelserna inför ett svettigt ligakval fram till att Svenska handbollsförbundet bestämde att ställa in kvalet på grund av den eskalerande coronapandemin.

Ytterligare en säsong i den näst högsta serien väntade på ”Bajen”. Bittert var bara förnamnet.

– Förra vårens motgångar har nog fungerat som tändvätska för hela laget. Det fanns endast ett mål då vi inledde seriespelet i höst, säger Topias Laine då Yle Sporten ringer upp honom utanför hemmet i Vårberg i sydvästra Stockholm.

På vägen mot sin hovfrisör i centrum passar 25-åringen på att hylla det egna lagets säsong.

– Vi kan inte vara annat än nöjda. Vi har endast förlorat två av våra 24 matcher och har chansen att slå poängrekordet i allsvenskan.

Handbollsspelaren Topias Laine i ett försök att göra mål i Allsvenskan.
Bildtext Topias Laine ser fram emot spel i svenska Handbollsligan.
Bild: Stephan Grahn/SG Sportphoto

För tillfället toppar Hammarby tabellen med 43 poäng. Rekordet ligger på 46 och med två matcher kvar att spela har laget allt i sina egna händer.

Varför har det gått så bra i år?

– Vi har varit väldigt disciplinerade i vårt spel. Individuellt var vi bättre under min första säsong, men i år är vi mer sammansvetsade. Dessutom har våra stjärnor Gustav Davidsson, Martin Dolk och målvakten Alexander Holmberg varit fenomenala.

Laine: Jag fortsätter mer än gärna i Bajen

Topias Laines tre säsonger i klubben har inte alltid varit en dans på rosor. Efter flytten från BK-46 hösten 2018 kom det första bakslaget innan finländaren ens blivit varm i kläderna.

25-åringen skadade sitt högra knä allvarligt i en träningsturnering i Estland och säsongen var över. Dessutom åkte Hammarby ur Handbollsligan våren 2019 och en nystart väntade, för både Laine och laget.

För tillfället ser allt betydligt ljusare ut för ÅIFK-produkten som i januari inledde sina studier på Stockholms universitet med media och kommunikation som huvudämne.

Studieplatsen är något som talar emot en flytt efter att Laines kontrakt går ut senare i vår.

– Vi förhandlar som bäst om en fortsättning. Jag trivs jättebra och har förstått på klubbledningen att de gärna förlänger samarbetet. Jag fortsätter mer än gärna i Bajen, säger högeryttern.

Årets säsong har varit lyckad för Laine. Han har delat på speltiden med ytterkollegan Johan Nilsson och tränaren Patrik Fahlgren har varit nöjd med finländaren som till stor del fått vara frisk efter flera skadetyngda säsonger.

– Vad jag förstått har Fahlgren varit nöjd med vad jag presterat. Klart det finns saker att utveckla, som försvarsspelet, konstaterar Laine och hyllar det tidigare Bundesligaproffset.

– Han är en otroligt duktig tränare som verkligen förstår sig på handboll. Vårt spelsystem är väldigt detaljerat och han är krävande, något som samtidigt är motiverande.

Är han den bästa tränaren du haft?

– Svårt att säga. Jag har fått jobba med duktiga tränare som Ulf Andersson (ÅIFK) och Mikael Källman (GrIFK), men Patrik är helt klart en av de bästa.

Landslaget lockar alltid

De finländska handbollsherrarna var i elden förra veckan då landslaget förlorade i EM-kvalet mot Schweiz. På hemmaplan med klar marginal men borta lyckades Ola Lindgrens manskap bjuda på hyfsat motstånd.

I dessa matcher fanns ingen Topias Laine med i laguppställningen. Varför inte, kan någon fråga sig.

– Jag var med på ett läger i Kisakallio i början av januari. Efter det har jag inte hört något.

Varför fanns du inte med i truppen som mötte Schweiz?

– Jag har inte fått någon respons eller svar på den frågan. Tränarna tänker givetvis på lagets bästa, vilket jag förstår.

Hur mycket grämer det att du inte fått chansen i kvalmatcherna?

– Klart att det grämer då landslagströjan är en väldigt viktig och stor sak för mig. Jag måste jobba hårdare för att förtjäna en plats. Om det någon dag lyckas smakar det säkert desto bättre, säger Laine som spelat 12 A-landskamper under karriären.

Handbollsspelaren Topias Laine i ett försök att göra mål i Allsvenskan.
Bildtext Topias Laine hoppas få göra comeback till landslaget.
Bild: Stephan Grahn/SG Sportphoto

Senast han blev nominerad till en kvalmatch var i januari 2018 då Kaj Kekki fungerade som tränare. Den gången förlorade Finland mot Ryssland i VM-kvalet med 26–36 och Laine stod för tre mål.

Även om Ola Lindgren inte har hört av sig till Stockholm är Laine optimistisk gällande en comeback till landslaget.

– Mina skadebekymmer har säkert spelat en roll. Men i ärlighetens namn är jag för tillfället en bättre handbollsspelare än senast jag blev uttagen till en kvalmatch.

I matcherna mot Schweiz delade Roni Syrjälä och Sebastian Säkkinen på speltiden på högerkanten.

Finland avslutar EM-kvalet under våren med att möta Nordmakedonien hemma (28.4) och Danmark borta (2.5).

Ny bussfest och blicken mot Handbollsligan

I fredags blev det klart att Hammarby vinner allsvenskan efter att laget bortaslog HIF Karlskrona med 32–24. Efter festligheterna i hallen väntade en trevlig bussresa norrut.

– Nog blev det det lite firande i bussen och stämningen var givetvis på topp. Det var nog ett trött gäng som vaknade i Stockholm på lördagen då vi kom fram först vid fyratiden. Lyckligtvis hade vi ledig helg, säger Laine samtidigt som han hoppar av den Röda linjen.

I kväll väntar årets sista hemmamatch där Kungälvs HK står för motståndet och på fredag avslutar Hammarby säsongen med bortamatch mot Kärra HF.

– Det blir en ny lång bussresa och möjligtvis en ny chans att fira avancemanget, säger Laine om bortamatchen i Göteborg.

Efter de återstående matcherna och ett litet sommarlov från handbollen väntar Handbollsligan på Hammarby. En klubb som har vunnit det svenska mästerskapet tre gånger: 2006, 2007 och 2008.

Kan Bajen bli ett topplag igen?

– Det kommer åtminstone att finnas ett stort intresse kring laget då det för tillfället inte finns några andra ligaklubbar från Stockholm. Målet är att bli en toppklubb, men svårt att säga hur länge det tar.

– Hoppas flera unga och duktiga stockholmare väljer att komma till Hammarby istället för att dra någon annanstans i Sverige där de kanske får lite mer betalt.

Topias Laine vill vara en av spelarna på resan mot toppskiktet av Handbollsligan.

– Jag känner mig hemma i klubben och ser mig som en stockholmare. Jag vill nog inte spela för något annat lag i Stockholmsregionen, avrundar 25-åringen innan han sätter sig i barberarstolen.

Diskussion om artikeln