Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fullmäktigeordförande i Kristinestad polisanmälde anonymt brev med anklagelser och hot: “Kom ihåg vi varnar bara en gång”

Från 2021
En man i kostym som ser bekymrad ut.
Bildtext Kristinestads stadsfullmäktiges ordförande Henrik Antfolk har polisanmält det anonyma brevet som dök upp i hans postlåda.
Bild: Yle/Alexia Sahl

Ett anonymt påhopp fick Kristinestads fullmäktigeordförande Henrik Antfolk (SFP) att haja till. Han har polisanmält det handskrivna brevet där avsändaren bland annat anklagade honom för stöld och kräver hans avgång inom politiken.

I brevet påstår sig skribenten inte vara ensam i sina åsikter, utan påpekar att det gjorts en gallup som visar på missnöje med Antfolk. Dessutom påstår den anonyma skribenten att Antfolk missköter sig som jordbrukare.

- Sen går man till en direkt anklagelse, om att jag har försökt stjäla konstgödsel från en butik här i Kristinestads området. Vilket är totalt befängt, säger Antfolk och dementerar påståendet.

I brevet säger sig skribenten ha samlat på sig material sedan Antfolk påbörjat sin politiska bana.

- Det betyder att man har följt med mig i minst 12 år, kanske längre, säger Antfolk och tillägger att det till och med kan röra sig om 17 år.

Avslutningsvis hotar skribenten med att läcka materialet till media om Antfolk inte avgår från alla politiska uppdrag. Tidsfristen för detta är enligt skribenten 30 dagar. “Kom ihåg vi varnar bara en gång” är brevets sista mening.

En man i kostym som ser bekymrad ut.
Bildtext Anonyma hot får inte bli en vardag och det får absolut inte accepteras, säger Henrik Antfolk.
Bild: Yle/Alexia Sahl

Anonyma hot inget att sopa under mattan

För Antfolk är det första gången som han fått ett anonymt brev med anklagelser och hot. Han har polisanmält saken och vill understryka att även om liknande inte hör till vardagen är händelsen inget han vill sopa under mattan.

- Anonyma hot får inte bli en vardag och det får absolut inte accepteras. Det funkar inte så i en demokrati, att enskilda intressegrupper eller grupperingar ska börja skicka anonyma hot, säger Antfolk.

- Och det vill jag också påpeka att här går man ju inte överhuvudtaget åt något enskilt beslut i kommunen under dessa år. Ej heller går man åt partiet på något vis, utan det är mig som person. Så det är rakt personligt riktat mot mig.

Ett handskrivet brev.
Bildtext I ett handskrivet brev på två sidor gick den anonyma avsändaren till angrepp på både personligare händelser och anklagade lokalpolitikern Henrik Antfolk för stöld.
Bild: Yle/Alexia Sahl

Omständigheterna påverkar eventuell brottsrubricering

Enligt kriminalkommissarie Stefan Nordman på polisinrättningen i Österbotten hör liknande fall inte till vanligheterna. Hur allvarligt man bedömer anonyma hot och anklagelser varierar från fall till fall.

- Man måste alltid bedöma ärendet enligt omständigheter då det har skett. Vad är det den här avsändaren hotar med, vad är det den försöker påverka och så vidare. Man måste göra en helhetsbedömning av ärendet och omständigheterna. Beroende på det här prioriteras ärendena olika högt, säger Nordman.

Om man hotar en annan människa så att den har grunder och anledningar att vara rädd för sitt liv, sin egendom eller sin hälsa är det sannolikt att brottsrubriceringen i första hand blir olaga hot.

- Om man försöker påverka en myndighet eller en tjänsteman kan andra brottsrubriceringar bli aktuella, ifall man försöker få till stånd något visst beslut eller påverka ett visst beslut. Men olaga hot är den huvudsakliga brottsrubriceringen.

Nordman säger att om det pågår trakasserier under en längre tid kan brottsrubriceringen också röra sig om olaga förföljelse.

"Sällsynt övertramp"

För Antfolk har de anonyma anklagelserna och hotet väckt bestörtning.

-Så jag vill ju nog beteckna det här som ett väldigt sällsynt övertramp men det är ändå ett ganska grovt övertramp då man börjar påstå att någon har stjält någonting, säger Antfolk.