Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Chefsöverläkare Mäkijärvi: Restriktionerna räcker inte för att vända epidemin

Från 2021
Markku Mäkijärvi chefsöverläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt
Bildtext Chefsöverläkare Mäkijärvi säger att det krävs fler restriktioner om antalet smittade ska minska kraftigt.
Bild: Lehtikuva

Chefsöverläkare Markku Mäkijärvi vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS säger att de nuvarande coronaåtgärderna kan stoppa ökningen av antalet nya fall eller till och med ge en svag minskning. Men de räcker inte för att skapa en betydande förändring.

Om målet är att vända epidemin och få en kraftig minskning av antalet nya fall till en grundnivå som påminner om läget i augusti eller början av september så räcker de nuvarande begränsningarna inte, anser han.

Mäkijärvi säger att antalet coronapatienter som vårdas på sjukhusen blir avgörande för om det kommer att krävas begränsningar av rörelsefriheten.

Vid HUS steg antalet coronapatienter till över hundra under helgen.

‒ Om antalet fortsätter att öka och stiger till samma nivå som förra våren eller mer kommer nerverna att ge vika för mig och andra, så att säga. Då kommer vi att kräva att få hårdare restriktioner, säger han till nyhetsbyrån STT.

‒ Ingen vågar vänta och se hur allvarligt läget blir. Jag tror inte att någons nerver tål det, och det finns ingen orsak att de ska göra det heller.

Mäkijärvi tillägger att det tar ett par veckor innan en minskning av antalet nya coronafall märks i antalet sjukhuspatienter.

Mäkijärvi säger att de planer för begränsningar av rörelsefrihet som rapporterats i offentligheten låter kloka. Det vill säga att det fortfarande är tillåtet att röra sig utomhus, så länge det inte sker i stora grupper. Däremot vill man minska antalet besök till offentliga inomhusutrymmen till enbart de absolut nödvändiga.

‒ Jag tycker det låter förnuftigt, speciellt med tanke på att det är enklare att hålla säkerhetsavstånd utomhus. Det är säkert att röra sig utomhus så länge man kommer ihåg avstånden. Men om det folk står tätt inpå varandra utan munskydd är situationen en annan.

Källa: STT

Diskussion om artikeln