Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rädda Barnen: Islamistrebeller i norra Moçambique halshugger barn i attacker mot byar

Från 2021
Två barn vid en vattenhink
Bildtext Hundratusentals civila har drivits på flykt i norra Moçambique.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Islamistrebeller i norra Moçambique halshugger barn i terrorkampanj mot civilbefolkningen i området, uppger biståndsorganisationen Rädda Barnen i en rapport.

Islamistupproret i den fattiga nordliga provinsen Cabo Delgado har krävt minst 2 500 människors liv och drivit 700 000 civila på flykt sedan det bröt ut 2017.

Rebellerna har uppgett att de svurit trohet till extremiströrelsen Islamska staten (IS).

Rädda Barnen har intervjuat flyktingar i Cabo Delgado och många av dem vittnar om förskräckliga förbrytelser.

Tolvåring halshöggs

En kvinna berättar att hennes äldsta son halshöggs av islamisterna samtidigt som hon och hennes andra barn gömde sig i närheten.

‒ Den natten angrep de vår by och brände ned husen. Då det började var jag hemma med mina fyra barn. Vi försökte fly ut i skogen, men de tog min äldsta son och halshögg honom. Vi kunde inte göra något för då hade dödat oss också, säger hon.

Andra flyktingar vittnar om liknande förbrytelser.

‒ Efter att min 11-åriga son mördades förstod vi att det inte längre var tryggt att stanna i vår by. Vi flydde till min pappas hem i annan by, men några dagar sedan började attackerna där också, berättar en annan kvinna.

Oklara mål

Lokalbefolkningen kallar rebellgruppen för al-Shabaab, det vill säga Ungdomen på arabiska. Rebellstyrkan består i huvudsak av unga arbetslösa män från Cabo Delgado.

En grupp med samma namn har stridit i Somalia i åratal men det är knappast fråga om samma rörelse.

Den somaliska extremistgruppen uppger sig vara del av terrornätverket al-Qaida medan rebellerna i Moçambique är del av den rivaliserande terrorgruppen IS.

Rebellerna har inte framfört några egentliga politiska krav. Enligt experter som BBC talat med verkar upproret delvis bero på fattigdom och orättvis fördelning av mineralrikedomarna i provinsen.

Cabo Delgado är extremt fattigt men samtidigt är provinsen rik på ädelstenar och naturgas. Men merparten av inkomsterna från naturrikedomarna har gått till eliten inom det regerande partiet Frelimo och stora internationella företag.

Tvångsrekryteringar och mord

I samband med en attack i fjol publicerade en rebelledare en video där han främst talade ojämlikhet och orättvisor.

‒ Vi ockuperar de här städerna för att visa att regeringen är orättvis. Den förnedrar de fattiga och ger vinsten till cheferna, sa han.

Mannen talade om att regionen behöver ett islamskt styre, men lyfte också upp sociala orättvisor och anklagelser om övergrepp från militären.

Oavsett vad rebellernas mål är så begår de grova övergrepp mot civilbefolkningen i regionen. Rädda Barnens chef i Moçambique, Chance Briggs, säger att rebellerna tvångsrekryterar barn och unga. De som inte vill ansluta sig till extremisterna mördas.

Källor: Rädda Barnen, BBC, Reuters

Diskussion om artikeln