Drive-in-röstning på cykel, oregistrerade poströster och specialarrangemang för riskgrupperna - vi följde med Nederländernas parlamentsval som hölls under stränga restriktioner
Tjänsteförrättande premiärministern Mark Rutte ser ut att gå mot en seger i det nederländska parlamentsvalet. Parlamentsvalet är det första stora valet i Europa som ordnats under en pågående nedstängning och det har inte gått helt utan problem, nu kommer rapporter om att upp till åtta procent av poströsterna inte har registrerats.
Haag / Amsterdam
Årets valrörelse har beskrivits som den lamaste på årtionden där de stora stridsfrågorna lyst med sin frånvaro.
Däremot har uppmärksamheten riktats på det praktiska genomförandet av valet. För att öka säkerheten har valet spridits ut över tre dagar.
Riskgrupperna fick rekommendationen att rösta under måndagen och tisdagen och den stora allmänheten på den ursprungliga valdagen den 17 mars.
Drive-in-röstning lockar
Kännetecknande för årets val är de drive-in-vallokaler som inrättats på olika håll i landet. Tanken är att det ska gå att rösta utan att alls lämna sitt fordon.
– Jag tycker att de ordnat det bra även om det ser lite avskalat ut, säger Nellie Postma, som lägger sin röst vid konferenscentret RIA i Amsterdam.
Det stämmer att man får söka efter högtidlighet i den stora konferenshallen som nu mest påminner om infarten till ett besiktningsstation.
I ett läge där smittspridningen börjat öka igen i Nederländerna är de strikta säkerhetsåtgärderna ändå en förutsättning för att valet alls kunna ordnas.
– Om det hjälper oss att undvika kontakter och smittspridning så är drive-in-röstning en bra idé. Men för miljöns skull hoppas jag att man inte kommer att behöva bil i fortsättningen då man röstar, säger Vince.
Problem med poströster
Nytt för årets parlamentsval är att personer 70 år har möjlighet att poströsta. Bristen på rutin märks tydligt.
Under tisdagen framkom det nämligen att upp till åtta procent av poströsterna inte registreras eftersom väljarna lagt valsedeln och det individuella röstkortet i samma kuvert på ett sätt som kan äventyra valhemligheten.
På tisdagen kom inrikesminister Kajsa Ollongren ändå med beskedet att poströster som först inte registrerats också kommer att beaktas.
– Den höga procenten på sex eller åtta procent kommer att minska betydligt. Det hade varit orättvist att låta bli att beakta rösterna, då den uppenbara avsikten varit att rösta.
Pandemin dominerar agendan
Det nederländska parlamentsvalet kan ses som en omröstning om hur premiärminister Mark Rutte och hans högerliberala VVD-parti hanterat coronapandemin.
Men valet är också en mätare på hur det överlag går att ordna val under en pågående lockdown.
För att trygga en säker omröstning har man spridit ut valet över tre dagar. Regeringen har satsat över 50 miljoner euro extra för att arrangemangen ska fungera.
I likhet med Finland blev man även i Nederländerna tvungen att reflektera över möjligheten att skjuta upp valet.
– Men lyckligtvis har vi kunnat ordna valet på ett coronasäkert sätt. Det att viktigt att göra sitt yttersta för att valet ska bli av, säger Ollongren.
Mark Rutte sannolik regeringsbildare
Opinionsmätningarna ger premiärminister Mark Ruttes liberala VVD ett klart försprång till Geert Wilders islamfientliga frihetsparti som kämpar om andraplatsen med kristdemokratiska CDA och EU-vänliga D66.
VVD:s popularitet kan ses som ett uttryck för ett godkännande av den sittande regeringens coronapolitik.
Samtidigt visar det på långvariga premiärministern Mark Ruttes förmåga att skaka av sig politiska motgångar.
Den skandal som involverade föräldrar som felaktigt stämplat som bidragsfuskare och som ledde till regeringen Ruttes avgång har av allt att döma inte lämnat några bestående politiska men.
Det är inte för intet som den nederländska premiärministern kommit att kallas "Teflon Mark".