Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Svarva en stoppsvamp – ett nyttoföremål i björk och ask

Från 2021
En stoppsvamp är bra att ha då man skall stoppa strumpor. - Spela upp på Arenan

Årets hantverksteknik 2021 är konsten att lappa och laga. Taitoförbundet har valt årets hantverksteknik för femte gången. Makramé, broderi, vävning och täljning har lyfts upp de senaste åren och i år är det alltså konsten att lappa och laga.

Stoppsvampen är en gammal beprövad uppfinning. Den kan vara till stor hjälp då hälen tittar fram genom favoritstrumporna eller armbågen genom myströjan.

Jim svarvar en stoppsvamp.
Bildtext Verktyget Jim använder kallas svarvstål.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Stoppsvampen – en liten svarvövning

Då man experimenterar med material och former så att hantverket blir konst, det är då hantverk är som bäst. Om man dessutom med en hantverksteknik kan göra ett föremål som man kan nyttja i en annan hantverksteknik kan det inte bli bättre.

Om man vill ha ett mönster av rutor eller ränder i stoppsvampen tillverkar man först en träkloss av flera olika träslag.

Limmade träklossar.
Bildtext Jim limmar ihop lister av björk och ask.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Limma ihop 4-5 trälister, varannan i mörkare träslag och varannan i ljusare. Till min stoppsvamp använde jag björk och ask. Det ljusare är björk, det mörkare är ask.

Dimensionerna på min träkloss är 7 x 7 x 20 cm.

En limmad träkloss.
Bildtext En rutig kloss att sätta i svarven. Klossens dimensioner är 7 x 7 x 20 cm.
Bild: Yle/Jim Björni

När limmet torkat hyvlar du den så att den är rak och slät på båda sidorna. Såga träbiten i flera lika långa bitar. Vänd trälisterna så att en rad börjar med ljus och den andra med mörk, limma ihop. Nu har du en rutig träkloss att börja svarva av.

En man i verkstan.
Bild: Yle/Juha Leskelä

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln