Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Barndomens Hangö i händelsernas centrum i Karin Collins romaner

Från 2021
Uppdaterad 26.03.2021 10:27.
Karin Collins i ett blåsigt Hangö.
Bildtext Karin Collins har flyttat hem till Hangö efter många år utomlands.
Bild: Maria Wasström / Yle

Författaren Karin Collins rötter går djupt ner mellan strandstenar, skrevor, sjöbodar och träden i Märsanskogen. Det är också något hon lyfter fram i sina romaner, vilka alla utspelar sig i Hangö några årtionden tillbaka.

Karin Collins böcker utspelar sig på Hangös skuggsida, ofta bokstavligen. I den alldeles pinfärska spänningsromanen Nära till natten är det Märsanskogen och områdena på norra sidan av udden som är skådeplatsen för de mer eller mindre kusliga äventyren i boken.

De fiktiva berättelserna är uppbyggda kring verkliga minnesbilder från hennes egen barndom. Detaljer och platser är lätta att känna igen för den som känner sitt Hangö.

Själv har hon efter tjugo år utomlands flyttat tillbaka till barndomshemmet precis i utkanten av Märsanskogen. Den känner hon som sin egen ficka. Skogen var som en bakgård för henne.

- Den norra delen är nästan som en hemlig del av Hangö. Den har en helt annan känsla och en annan identitet än det övriga Hangö, säger Collins om den miljö som alltså spelar en avgörande roll i hennes nyaste bok.

Schildts&Söderströms förlag karaktäriserar hennes böcker som spänningsromaner. Själv skulle hon beskriva genren som en slags mörk nostalgi. De mörka dragen lämpar sig väl i den lite karga och oförställda miljön.

Karin Collins på Gunnarstand i Hangö med kranarna i bakgrunden.
Bildtext Det Hangö som utspelar sig i böckerna är ett Hangö som många sommargäster inte känner till.
Bild: Maria Wasström / Yle

Romanen Under isen utspelar sig i och omkring Gunnarstrand där de många röda sjöbodarna fortfarande vittnar om en livlig fiske-era i Hangös förflutna.

- Fastän stämningen är ganska mysig så är det lätt att föreställa sig att kusliga saker kunde hända här, säger Collins lite hemlighetsfullt.

Själv har hon tydliga minnen både från trålarhamnen och av vardagen i Gunnarstrand där hennes morföräldrar bodde. Hennes detaljminne är imponerande:

- Jag minns folks ord, känslor, smaker och lukter och det har jag använt i mina böcker, säger Collins som ändå påpekar att handlingen i böckerna är påhittade.

Fjärde boken på gång

De två första böckerna Flickan på udden och Under isen skrev hon medan hon bodde i England. Den tredje, nyutkomna boken Nära till natten skrev hon klar i Hangö.

För tillfället jobbar hon på en fjärde bok, som också utspelar sig i Hangö.

Sjöbod med målning av olika karaktärer.
Bildtext Böckerna befolkas av original av diverse slag. En del har kanske en koppling till verkligheten medan andra är påhittade.
Bild: Maria Wasström / Yle

Karin Collins i korthet

Också under åren utomlands har Collins regelbundet besökt Hangö men nu känner hon att hon kommit hem. Mycket är som förr men mycket har också förändrats, särskilt det Hangö som visar upp sig sommartid.

- Sommarhangö är glassigare och dyrare, båtarna är större och man ser helt andra människor, vilket också är trevligt. Det Hangö som finns kvar när alla turister åkt hem har däremot inte förändrats så mycket.

Karin Collion på Stormärsans strand i Hangö.
Bildtext Karin Collins njuter av årstiderna i Hangö och av en riktig vinter med is på havet.
Bild: Maria Wasström / Yle

Befolkningsminskningen syns däremot tydligt, noterar Collins.

- När jag gick i högstadiet hade vi fyra parallellklasser, nu har de två. När jag tog studenten var vi 37 studenter. För ett par år sedan var de bara 11.

Tragiska människoöden

Det är det genuina Hangö, långt från sommarens glassighet, som Collins beskriver i sina böcker. Många av karaktärerna i böckerna är ganska sorgliga figurer.

I min barndom fanns det många alkoholister och utstötta farbröder som inte riktigt var en del av resten av staden. När jag tänker tillbaka formade det mig att se att det fanns människor som levde i utkanten också

― Karin Collins

Karin Collins minnen från barndomen har fått nya liv i fiktionen i hennes böcker. Hon månar om att lyfta fram mänskligheten i karaktärernas öden och aktar sig för att döma.

- En farbror jag kände bodde i ett ruckel och jag brukade gå ut med hans hund. Ibland var han medvetslös när jag kom men när han var nykter var han väldigt trevlig och pratsam. Sedan försvann han igen i dimmorna. När man ser det på nära håll ser man också mänskligheten i det och då är det väldigt svårt att döma, funderar Collins idag.

Karin Collins låser upp dörren till en sjöbod i Gunnarstrand, Hangö.
Bildtext I boken "Under isen" försiggår spännande saker i sjöbodarna på Gunnarstrand. I "Nära till natten" händer ännu värre kusligheter i en bod på Stormärsan.
Bild: Maria Wasström / Yle

Barnen i blickfånget

I alla tre av Collins böcker spelar barnen en framträdande roll. De är nyfikna och självständiga och tar saker i egna händer på ett sätt som kanske känns främmande för många av dagens barn.

En del av Karin Collins kan idag sörja över att hennes egna barn inte alls har samma frihet som hon och hennes kompisar på 1980-talet då det varken fanns mobiltelefoner eller gps-sändare som höll koll på var de rörde sig.

- Ibland när man tänker tillbaka så hisnar man över vilka friheter vi hade när vi var små. Föräldrarna bad oss komma hem till klockan fem men ofta visste de inte var vi var och vad vi såg, säger Karin Collins.

Samtidigt upplever hon att just den friheten gjorde att hon lärde sig viktiga saker om världen och livet.

Här nedan kan du höra intervjun som artikeln bygger på:

Karin Collins berättar om skrivandet och sitt förhållande till Hangö

8:58

Diskussion om artikeln