Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Längdlandslagets vallachef Martin Norrgård: "Fluorförbudet skulle vara ett självmord för sporten"

Från 2021
Vallning av skidor.
Bildtext Nya spelregler för skidvallning på gång.
Bild: AOP

Det internationella skidförbundet FIS har fattat ett beslut att införa fluorförbud inom skidvallningen från och med första juli, men opålitliga tester tyder på att förbudet kanske skjuts fram igen. Landslagets vallachef Martin Norrgård tror att vinter-OS i Peking om ett år kommer att genomföras med fluorvalla under skidorna.

Fluorvallan har överlägsna fördelar som lett till att samtliga toppåkare använder det. Men nu vill Fis införa fluorförbud både av hälsomässiga och miljömässiga skäl. Tidtabellen har ändå varit orealistisk, anser Norrgård.

– Jag tror inte att förbudet kommer att träda i kraft. Testapparaturen som ska känna igen fluorvallan är otillförlitlig. Efter ett testveckoslut där vi fick vara med har det varit helt tyst kring detta, säger Norrgård till Yle Sporten.

– Den person som ansvarar för testproceduren uttryckte frustration och sade rakt ut att parametrarna räcker inte till för mätning. Det hörs ingenting från Fis arbetsgrupp eller från det universitet i Tyskland som ska ta fram de vetenskapliga analysmetoderna. Så situationen börjar vara helt surrealistisk, säger Norrgård.

Kan skapa kaos i skidvärlden

För de olika landslagens vallningsteam har förbudet betytt mycket att fundera på. Förutom oklarheter kring vilka produkter som kan tänkas vara förbjudna nästa vinter finns hälsoaspekten att tänka på.

– Av hälsomässiga skäl skulle det ju vara en fördel för oss som arbetar dygnet runt med valla. Men också de alternativa vallorna innehåller giftiga ångor. Vi har dessutom bra miljöer att arbeta i så jag tycker att Fis kunde satsa på annat i stället.

– Men nu är vi så långt från att få tillförlitliga resultat att det bara kommer att skapa ett enormt kaos i skidvärlden ifall förbudet träder i kraft.

Martin Norrgård.
Bildtext Norrgård tror på fluorvalla i OS.
Bild: Esa Fills / Yle

– Jag har talat med kolleger i Norge och Sverige samt delvis med vallatillverkare och alla säger samma sak: det är fullständigt hopplöst. Ju tidigare Fis klarar av att avbryta det här desto bättre.

– Normalt brukar jag respektera dem som verkligen vill få till stånd en förändring men i detta fall frågar jag mig nog om de vet vad de håller på med. Detta dräper ju också vallatillverkarnas ekonomi, säger Norrgård.

Jobbar vidare mot OS med fluorvalla i lagret

Norrgård är övertygad om att Fis på nytt tvingas se över sitt beslut att förbjuda fluorvalla. Men fram till den stund då förbudet eventuellt dras tillbaka är det många inom skidsporten som lider av osäkerheten.

– Det är just detta som gör det svårt för tillverkarna. Vi är svåra kunder när vi köper vallaprodukter, men det som vi landslag gör lägger en prägel på hela marknaden. Jag lider med dem som får sitt levebröd denna väg, för också vi håller lite handbromsen på just nu.

Också inför den nyss avslutade säsongen tvingades landslagen länge leva i ovisshet kring fluorförbudet. Endast några veckor före världscupöppningen i Ruka kom beskedet om att man flyttat fram fluorförbudet till den första juli.

Norrgård tror och hoppas på ett snabbare beslut inför OS-vintern, men utgår från att FIS tvingas krypa till korset.

– Under början av förra säsongen var jag rädd för att handla fluorvalla men nu köper vi fluorvalla med högt självförtroende för vi tror att förbudet aldrig kommer att bli av till nästa säsong. I vinter-OS i Peking om ett år kommer man absolut att tillåta fluorvalla. Allt annat skulle vara ett självmord för sporten.

Diskussion om artikeln