Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Skärpt straff för mannen som dödade sin granne i Lojo

Från 2021
Uppdaterad 17.03.2021 12:33.
Ett hagelgevär.
Bildtext Mannen dödade sin granne med ett avsågat hagelgevär. Bilden är en arkivbild.
Bild: Jarkko Riikonen / Yle

Helsingfors hovrätt skärpte straffet för den man som sköt ihjäl sin granne och skadade hennes son i Lojo hösten 2018.

Det var i september 2018 som mannen dök upp utanför kvinnans hem i Sammatti klockan tre på natten. Mannen uppträdde hotfullt och verkade påverkad av rusmedel.

Mannen sköt ett skott genom dörren med ett avsågat hagelgevär. Skottet träffade kvinnan och dödade henne. Kvinnans son träffades i huvudet, men han fick enbart ett sår i pannan.

Fängelsestraffet höjdes från 9 till 11 år

Västra Nylands tingsrätt dömde mannen för dråp under nedsatt tillräknelighet, försök till dråp och grovt hemfridsbrott till ett kombinationsstraff, som omfattade 9 år och 6 månader fängelse.

Hovrätten skärpte straffet och dömde mannen för mord och grov misshandel till ett kombinationsstraff, som omfattar 11 år fängelse och därefter ett år av övervakning.

Ett kombinationsstraff innebär att man måste avtjäna hela domen och inte kan bli villkorligt frigiven.

Mannen agerade avsiktligt

Enligt hovrätten avfyrades vapnet inte av misstag, utan mannen hade för avsikt att döda kvinnan. Mannen hade däremot inte försökt döda sonen, men skadade honom avsiktligt.

Hovrätten ansåg att mannen var skyldig till mord under nedsatt tillräknelighet, grov misshandel och grovt hemfridsbrott.

Hovrätten ansåg precis som tingsrätten att mannen utgör en fara för andra människor. På grund av det, tillsammans med mannens tidigare brottshistoria, skärptes domen.

17.3.2021 kl 12.35 Artikeln kompletterades med att mannen dömdes för mord och grov misshandel.