Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skadskjuten varg från Kimitoön utreds som jaktbrott – Kimitoöns rovdjurskontaktperson: "Jag väntade mig att sådant här kan hända"

Från 2021
Uppdaterad 18.03.2021 08:12.
Susi Ähtärin eläinpuistossa
Bildtext Illustrerande arkivbild. Polisen utreder ett misstänkt jaktbrott gällande en skadeskjuten varg från Kimitoön.
Bild: Pasi Takkunen / Yle

En trebent varg sköts på polisens begäran i Punkalaidun i Birkaland i februari. Undersökningar visar att vargen som härstammar från Kimitoön redan tidigare blivit påskjuten, och ärendet utreds nu som jaktbrott.

För Kimitoöns rovdjurskontaktperson Mikael Sundberg kom det inte som en överraskning att liknande skadskjutningar förekommer.

Mikael Sundberg säger att han haft kännedom om en varg som haltar på Kimitoön sedan slutet av 2019, och att han redan en längre tid funderat på möjliga orsaker till det här.

- Jag väntade mig lite att sådant här kan hända, det har ju hänt på andra ställen i Finland så varför inte på Kimitoön, säger Sundberg.

Man utomhus.
Bildtext Arkivbild. Kimitoöns rovdjurskontaktperson Mikael Sundberg säger att han inte är förvånad över att en varg har blivit skadskjuten på Kimitoön.
Bild: Yle/Monica Forssell

Endast en varg på Kimitoön

På polisens begäran sköts den trebenta vargen i februari och kroppen skickades till Livsmedelsverket i Uleåborg för granskning. Undersökningar tyder på att vargen blivit påskjuten tidigare, och att det här alltså är orsaken till att vargen saknade sitt vänstra framben. Ytterligare dna-analyser som utförts av Naturresursinstitutet bekräftar att vargen rört sig på Kimitoön 2019-2020.

- Det här är ju inte en bra sak för jägaren. Nu blir det återigen diskussioner om tjuvjakt och det blir säkert spekulationer om alla de andra vargarna på Kimitoön också har blivit skjutna, säger Sundberg.

Enligt Sundberg tyder observationer på att vargflocken på Kimitoön har splittrats och att endast en varg rör sig i området just nu – en hona.

Vargen föddes på Kimitoön våren 2019

Vargflocken på Kimitoön härstammar ursprungligen från Renko i Egentliga Tavastland 2017. Vargflocken i Renko splittrades efter att ledarhanen blev skjuten under lovlig jakt. Tre veckor efter att ledarvargen blev skjuten hade tre vargar från Renko spridit sig till Kimito.

- Det brukar gå till så att om ledarhanen- eller honan dör av någon orsak splittrar sig flocken enklare då.

Vargparet från Renko fick sin första kull våren 2018, då föddes enligt Sundberg två ungar. 2019 fick paret fem ungar.

Den trebenta vargen som nu skjutits i Punkalaidun är en hane ur den senaste kullen som föddes våren 2019. Det betyder att vargen var under ett år gammal då den blev skadeskjuten, i och med att det finns videobevis från november samma år på en haltande varg på Kimitoön.

- 25 november 2019 fick jag in den första videon på sex vargar och där var en haltande varg med, säger Sundberg.

Står till hands för polisen

Sundberg berättar att han kan stå till tjänst och hjälpa polisen i utredningen av jaktbrottet om det skulle vara så att de tar kontakt med honom. Dels har han information om observationerna som gjorts av vargen, och dels kan han hjälpa att tyda information om vargen som finns registrerat i Tassu-systemet. I ”Tassu” registreras observationer av stora rovdjur.

- Nog har jag lite väntat att polisen kanske kontaktar mig, säger Sundberg.

Artikeln uppdaterad 18.3 2021 klockan 8.11: Ordet "alfavarg" ändrades till ledarvarg.

Artikeln uppdaterad 18.3 2021 klockan 6.14: Ordet skjuten ändrades till påskjuten för att förtydliga att vargen inte dog i den första skjutningen.

Diskussion om artikeln