Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tomas Fant ger ut ny låt: "Den är så typisk dansbandsmusik som det bara går att göra"

Från 2021
Tomas Fant
Bildtext Tomas Fant utmanar Vegatoppen med låten Trägen vinner.
Bild: Ann-Britt Pada

När Tomas Fant skrev musiken till låten Trägen Vinner var den inte menad för honom själv. Det var ett beställningsarbete som slutade med att han själv spelade in och gav ut låten. Nu utmanar han Vegatoppen.

Tomas Fant om nya låten Trägen vinner

Programmet är inte längre tillgängligt

Tomas Fant har haft stora framgångar på Vegatoppen, både som soloartist och tillsammans med dansbandet Tomas Fantz.

– Jag trivs alltid bäst med en grupp på scen. Jag känner mig ensam varje gång jag spelar som trubadur.

Han tillägger ändå att det positiva med att jobba själv är att han får ta sina egna beslut och arrangera och skriva musiken hur han vill.

Från klasslärare till musiker

Fant är utbildad klasslärare och studiehandledare och jobbade i många år som lärare och musicerade vid sidan om. Men för några år sedan valde han att satsa helhjärtat på musiken och i dag är han musiker på heltid.

Jag tycker väldigt mycket om att få spela folks önskelåtar

Tomas Fant

Under coronapandemin har han haft betydligt mindre jobb, som alla andra musiker.

Ett av Fants projekt under det senaste året har varit att producera streamade konserter där han som trubadur spelat lyssnarnas önskemål.

– Jag tycker väldigt mycket om att få spela folks önskelåtar, säger Fant.

Men nu väntar han på att få komma ut och spela. Han väntar också på att få svar från kulturfonden, och om han får det bidraget han har sökt om har han stora planer.

– Men jag vill inte avslöja mera än så i det här skedet.

DET HÄR ÄR TOMAS FANT

Trägen vinner

Tomas Fant utmanar Vegatoppen med låten Trägen vinner, som från början ett beställningsjobb. Texten är skriven av Benita Backlund och Fant fick som uppdrag att skriva musiken.

– Den skulle vara så typisk dansbandsmusik som det bara går att göra, säger Fant.

Tanken var att Benitas man Boris skulle sjunga in låten när att musiken var klar. Men efter ett övervägande så tyckte Boris och Benita Backlund att Fant själv skulle sjunga och ge ut låten.

Låten handlar om en ensamstående man som fattar tycke för en dam, som inte lägger speciellt stor uppmärksamhet på honom. Men en kväll ute på en dans får han äntligen bjuda upp.

Låttiteln kan också förknippas med den nuvarande pandemin. Den som kämpar och inte ger upp vinner till sist, även om det kan ta lång tid.

Spelningar i sikte

Fant har planer på att ge ut mycket musik i framtiden, både beställningsarbeten och egna låtar. Material finns det redan gott om så han är inte sysslolös.

Han har också flera spelningar inbokade till sommaren och hösten, både som trubadur och tillsammans med dansbandet Tomas Fantz och med gruppen Dollan & Friends och deras tributkonsert till The Eagles.

– Jag hoppas att allting kör igång så fort som möjligt, säger Tomas Fant.

Du hittar röstningsartikeln högst upp på den här sidan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln