Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teater: Bobban gör en hisnande rymdfärd i Taimines utomhuspjäs för dagispublik

Från 2021
En man i vinteroverall grimaserar mot en kvast och en spade som han håller upp framför sig.
Bildtext Oskar Silén spelar alla roller med humor och inlevelse i teater Taimines utomhuspjäs Bobban.
Bild: Henrik Jansson, Teater Taimine

Teater Taimines utomhusföreställning Bobban är något av ett kraftprov i konsten att spela teater med små medel. Oskar Silén berättar med väldig inlevelse historien om en månresa och en magisk kaka som kan göra mammor glada.

Pojken Bob (Oskar Silén), som kallar sig Bobban i lekarna med bästisen Robert, har tråkigt. Pandemi är sämst. Livet är ett enda handtvättande, ingen födelsedagsfest får han ordna, ingen får han leka med.

Vad är det för kul att få en ny robot i födelsedagspresent om man inte får visa den åt någon? Mamma och pappa är upptagna och trötta hela tiden.

Men den tråkrealistiska skildringen av pandemins vardag får ett skarpt avbrott när Bobban i en borste och en spade hittar ett par kompisar att leka med.

De kastar sig in i en hejdlös lek med superkrafter som leder till en månfärd för att besöka Trix och jox-butiken och baka en kaka åt mamma.

En man i vinteroverall står på ett snöigt fält. I förgrunden sitter två barn och ser på.
Bildtext Bobban spelas utomhus ”i väder som väder” enligt teater Taimine.
Bild: Henrik Jansson, Teater Taimine

Ett rågat mått av inlevelse

Bobban, skriven av Silva Lillrank, är en känslig och glad föreställning för barn i dagisåldern som rör vid många aviga upplevelser av den pandemitid vi genomlever på ett ärligt vis.

Trötta föräldrar, frustrerade barn och framför allt hur tråkigt det är att vara ensam och inte få träffa sina vänner, vecka ut och vecka in.

Föreställningen som spelas utomhus (enligt teatern ”i väder som väder”) är något av ett kraftprov i konsten att spela teater med små medel.

Föreställningen saknar ljussättning och ljuddesign så Oskar Silén som enda skådespelare får axla hela bördan av berättandet medan bullret från en väldig byggplats två kvarter bort ekar mellan höghusen.

Med hjälp av bara hink och spade, en liten stege och ett rågat mått av inlevelse berättar Silén den medryckande historien om hur Bobban tar en raket till månen med sina nya kompisar och hur han genom leken får sin mamma på gott humör igen.

Teater Taimine: Bobban. Av Silva Lillrank. Regi: CG Wentzel. I rollerna: Oskar Silén.

Diskussion om artikeln