Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Markku Kanervas telefon har gått varm inför VM-kvalstarten – men från Roman Eremenkos håll är det tyst: "Inte fått tag på honom"

Från 2021
Uppdaterad 17.03.2021 14:55.
Markku Kanerva under en landskamp 2020.
Bildtext Markku Kanerva har lagt pussel för att få ihop landslagstruppen.
Bild: imago images/PanoramiC/ All Over Press

Finlands fotbollslandslag har åkt på ett par tunga avbräck inför VM-kvalet. Målvaktsstjärnan Lukas Hradecky och Fredrik Jensen är inte tillgängliga på grund av skador.

Carl Jenkinson, Berat Sadik, Roman Eremenko … Det var ett sällsynt duggregn av namn när förbundskaptenen Markku Kanerva tog ut sin trupp till landslagets samling i mars.

De tre nämnda namnen är inte med i truppen. I stället är det väldigt mycket bekant i truppen. Mjällbys målvakt Carljohan Eriksson är uttagen för första gången och Robert Ivanov är ett tillskott i försvarslinjen, men i övrigt är det idel bekanta namn.

Målvakterna Lukas Hradecky och Anssi Jaakkola (akillessena) samt måltjuven Fredrik Jensen (baklår) är skadade, Jere Uronen är coronasmittad och bröderna Sauli och Leo Väisänen är på väg tillbaka efter fotskador.

– Det var lite rörigt i arbetet med att få ihop laget. Telefonen har gått varm, säger Kanerva.

Malick Thiaw i Schalke 04.
Bildtext Malick Thiaw är en tysk landslagsspelare just nu.
Bild: AFP / Lehtikuva

En av dem som Kanerva har haft kontakt med är Malick Thiaw. Nittonåringen är ordinarie i Bundesliga-jumbon Schalke 04, men han valde att spela sin landslagsfotboll i Tysklands U21-landslag just nu.

– Han ville vänta på att få sitt tyska pass och sen göra sitt val. Han berättade att det tyska förbundet har pratat med honom, och nu verkar han satsa på Tyskland, säger Kanerva.

– Jag hade tagit ut honom i vårt landslag till den här samlingen, men jag förstår att han är sugen på att spela U21-EM. Just nu är det här färdigdiskuterat, men vi får se vad som händer framöver.

Inte fått kontakt med Eremenko

På Roman Eremenko-fronten? Inget nytt.

– Jag vet lika lite som er andra. Jag har inte fått tag på honom. Det vore intressant att veta vad han tänker om sin fotbollsframtid. När det gäller landslaget hade han säkert kontaktat mig om han hade ändrat sig, säger Kanerva.

En annan finlandssvensk med lite problem är Tim Sparv. Lagkaptenen har inte spelat nästan alls för sitt grekiska klubblag AE Larissa sedan januari, men är trots det med i landslaget.

– Tim är en spelare som håller sig i form och har rutinen. Det är givet att matchform är viktigt och jag hoppas att han får spela mer framöver.

Krävande samling

Under samlingen i mars spelar Finland två VM-kvalmatcher och en landskamp. Det är startskottet för ett späckat landslagsår.

– Det känns roligt att vara här igen. Det blir väldigt spännande med både VM-kval och EM i sommar. Vi möter tuffa motståndare i mars.

Landslagets program under 2021

Samlingen blir intensiv – speciellt med tanke på att vissa spelare har match på söndag, laget samlas på måndag i Helsingfors och startar VM-kvalet mot Bosnien-Hercegovina på onsdag.

– Det blir väldigt krävande efter en paus på fyra månader. Förberedelsetiden är kort och VM-kvalet är i fokus om man rangordnar matcherna.

Förra hösten spelade Finland tre matcher under två av samlingarna. Nu består truppen av 25 spelare och många lär få speltid.

– En del av spelarna är inte i gång med sin säsong. Vi lär göra byten och matcha många spelare.

Finlands VM-kvaltrupp

Målvakter

Jesse Joronen, Brescia Calcio
Niki Mäenpää, Venezia FC
Carljohan Eriksson, Mjällby AIF

Försvar

Joona Toivio, BK Häcken
Paulus Arajuuri, Pafos FC
Juhani Ojala, Vejle BK
Daniel O’Shaughnessy, HJK
Robert Ivanov, Warta Poznan
Nikolai Alho, MTK Budapest
Albin Granlund, Stal Mielec
Jukka Raitala, Montreal Impact
Nicholas Hämäläinen, Queen’s Park Rangers FC
Juha Pirinen, AS Trencin

Mittfält

Tim Sparv, AEL Larissa
Glen Kamara, Rangers FC
Rasmus Schüller, Djurgårdens IF
Joni Kauko, Esbjerg fB
Onni Valakari, Pafos FC
Robin Lod, Minnesota United FC
Pyry Soiri, Esbjerg fB
Robert Taylor, SK Brann

Anfall

Teemu Pukki, Norwich City FC
Rasmus Karjalainen, Örebro SK
Joel Pohjanpalo, Union Berlin
Marcus Forss, Brentford FC

Diskussion om artikeln