Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland kallar hem sin ambassadör från Washington för konsultationer efter Bidens anklagelser

Från 2021
Uppdaterad 17.03.2021 19:53.
USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin.
Bildtext Enligt Biden känner de två presidenterna varandra väl från tidigare. Bilden är från 2011 då Biden var vice president och Putin premiärminister.
Bild: Maxim Shipenkov / EPA

USA:s president Joe Biden säger att Rysslands president Vladimir Putin kommer att få betala ett pris för försöken att påverka det amerikanska presidentvalet.

Biden uttalade sig om de amerikanska underrättelseanklagelserna i en intervju för tv-kanalen ABC.

Rysslands reaktion på Bidens uttalande blev att kalla hem sin ambassadör från Washington för konsultationer.

Rädda relationerna

Det ryska utrikesministeriet uppger att den kraftiga åtgärden togs för att undvika en bestående försämring av relationerna till USA.

‒ Rysslands ambassadör i Washington Anatolij Antonov har kallats hem till Moskva för konsultationer för att analysera vad som borde göras och i vilken riktning vi ska gå när det gäller relationerna till USA, uppger det ryska utrikesministeriet.

Enligt en amerikansk underrättelserapport som offentliggjordes i går försökte Ryssland sannolikt manipulera det amerikanska presidentvalet till ex-president Donald Trumps favör.

Biden hotar med åtgärder

Biden säger att han och Putin har fört ett längre telefonsamtal om rapporten. Biden understryker att de två ledarna känner varandra rätt så bra sedan tidigare.

Biden berättade under intervjun med ABC-journalisten George Stephanopoulos att han under ett besök i Ryssland tidigare sagt att Putin saknar en själ och att Putin då svarat att de två förstår varandra.

Enligt Biden vet Putin alltså vem han har att göra med och vad han kan förvänta sig som svar av USA.

‒ Jag sa: Jag känner dig och du känner mig. Om det här verkligen skedde så ska du vara förberedd, sa Biden under intervjun och hänvisade till de eventuella inblandningsförsöken i valet.

När Stephanopoulos frågar Biden om han anser att Putin är en mördare svarar Biden:

‒ Ja det gör jag.

Exakt vad de två syftar på är oklart, eventuellt handlar det om hur den ryska säkerhetstjänsten försökte förgifta oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

Biden säger till Stephanopoulos att Putin kommer att få betala ett pris för att ha blandat sig i amerikansk politik, men hur eller på vilket sätt avslöjar han inte.

Samarbetet fortsätter trots anklagelserna

Biden säger ändå att det finns områden där det är i USA:s och Rysslands intresse att samarbeta, till exempel när det gäller de två ländernas beslut att fortsätta sitt avtal om kärnvapenbegränsningar.

‒ Det är i mänsklighetens intresse att vi håller risken för ett kärnvapenkrig så låg som möjligt, säger han.

Källor: AFP, Reuters, ABC