Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Från noll kontakt till landslaget på två månader – Carljohan Eriksson om overkliga dagarna: "När Antti Niemis namn dök upp på telefonen kände jag att det händer nu"

Från 2021
Carljohan Eriksson under en fotbollsträning 2021.
Bildtext Carljohan Eriksson är med i landslagstruppen i mars. Det återstår att se om han får göra sin första landskamp.
Bild: Yle/Mats Ahlnäs

Overkligt. Det är ordet som Carljohan Eriksson använder flitigast för att beskriva hur det känns att se sitt eget namn i en A-landslagstrupp.

Det har bara gått ett par månader sedan Carljohan Eriksson konstaterade att det är en bit till en plats i en A-landslagstrupp. I januari var läget att han inte hört något alls från landslagets tränarstab.

Nu är vi framme i mars och Eriksson är med i truppen till starten på VM-kvalet.

– Det känns lite overkligt. Jag är superstolt och tacksam för den här chansen. Det kommer att bli otroligt roligt, säger Eriksson till Yle Sporten.

– I januari kändes landslaget en bit bort och jag hade svårt att se det som superrealistiskt för mig i den stunden. Att det sen blir verklighet på några månader … Det är en riktigt trevlig förvandling.

Skadeproblem på målvaktssidan

Dörren stod på glänt för Eriksson när givne förstemålvakten Lukas Hradecky och Anssi Jaakkola är skadade.

Nu är det Jesse Joronen, Niki Mäenpää och Carljohan Eriksson som är Finlands målvaktstrio då Bosnien-Hercegovina, Ukraina och Schweiz står för motståndet i mars.

– Det känns självklart att det är Jesse som axlar ansvaret när Hradecky är borta. Sen ser jag det som att Niki är med där bakom och så är jag nykomling och tredjemålvakt. Visst hoppas jag på det bästa, men att bara få vara med känns lite overkligt.

Jesse Joronen i Brescias mål.
Bildtext Jesse Joronen lär få chansen mellan stolparna i VM-kvalpremiären.
Bild: All Over Press

Eriksson har inte haft någon kontakt med förbundskaptenen Markku Kanerva ännu. Förra veckan fick han ett mejl från landslagets lagledare att han är med i bruttotruppen. Några dagar senare kontaktade målvaktstränaren Antti Niemi honom.

– Jag känner Antti från förr och när jag såg att hans namn dök upp på telefonen kände jag att det kanske händer nu. Skönt att känslan var rätt den här gången.

Hur stort är det för dig att få se att du är med i matchen?

– Det är otroligt viktigt och svårt att sätta ord på. Jag har haft det här som målsättning sedan tonåren. Att drömmen blir verklig nu är väldigt stort.

Förbereder sig för premiär

Under eftermiddagen har Erikssons telefon vibrerat utan paus.

– De som har varit med under resans gång har hört av sig nu.

– Jag ser mycket fram emot matcherna och det blir jätteintressant att se hur landslaget fungerar inifrån. Gruppen verkar vara väldigt skön och jag känner en del spelare. Det blir himla roligt.

Erikssons svenska klubblag Mjällby är inne i förberedelserna inför den allsvenska premiären i april. Efter fjolårets succé som nykomling har laget delvis skiftat spelstil till i år med en ny tränare.

– Vi försöker hitta jämnheten så att vi kan skrapa fram resultat på en sämre dag. Det lyckades vi med i fjol.

– Jag tycker att det har känts bra i mitt eget spel. Jag tar inget för givet, men känner mig lugn och säker.

Diskussion om artikeln