Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Framtidens arbetsplats är värdedriven och platsoberoende: ”Jobben kommer till dig”

Från 2021
En person skriver på en laptop-dator
Bildtext Distansarbete kan bli vanligare också efter coronapandemin.
Bild: Glenn Carstens-Peters / Unsplash

Flexibilitet, fokus på människor och en tydlig värdegrund – det är saker som kan bli viktigare för företagen i framtiden enligt representanter för företag i Kvarkenregionen.

Under coronapandemin har många fått vänja sig vid att arbeta på distans. Men hur kommer arbetsplatserna att se ut i framtiden, när allt det här är över?

Det är en sak som diskuterades under det virtuella seminariet Future Sustainable Workplaces (på svenska ungefär ”framtidens hållbara arbetsplatser”) som ordnades på onsdagen.

I seminariet deltog bland andra representanter för företag i Kvarkenregionen.

Ann-Sofi Backgren är projektledare på Kvarkenrådet. Hon tror att arbetet i framtiden kommer att vara mindre knutet till en viss plats än i nuläget.

– Tidigare var det ju så att du flyttade till jobben, men jag tror framtiden är att jobben kommer till dig, säger Backgren.

En kvinna med långt brunt hår står framför en vit vägg. På väggen hänger en tavla.
Bildtext Ann-Sofi Backgren tror att arbetet kommer att vara mindre knutet till en plats i framtiden.
Bild: Yle/Juho Teir

Hon tror också att hälsoaspekter kommer att få större vikt än tidigare. De anställda ska känna att de mår bra på arbetet och att man har omsorg om varandra.

– Jag tror att sådana värderingar kommer att spela en mycket större roll i framtiden, säger Backgren.

Alla kan inte distansjobba

I och med att man inte behöver befinna sig på en viss plats för att utföra sitt arbete blir arbetslivet mer flexibelt. Men det är inte alla som har möjlighet att jobba på distans.

Inom industrin är det ofta nödvändigt att arbetarna faktiskt befinner sig fysiskt på arbetsplatsen. Det säger Annele Heikkilä som är kompetensutvecklingschef på Boliden i Karleby.

När arbetet blir robotstyrt måste vi bli mer mänskliga.

Annele Heikkilä

Heikkilä tror dock att man även inom industrin kommer att fokusera mer på människor i framtiden, även om själva arbetet kanske automatiseras.

– När arbetet blir robotstyrt måste vi bli mer mänskliga. Jag tror det viktigaste är att utnyttja den emotionella intelligensen på arbetsplatsen, säger Heikkilä.

Tillverkning av delar till en ugn i fabrik.
Bildtext Inom industrin är det inte alltid möjligt att distansjobba.
Bild: Jere Sanaksenaho / Yle

Värderingar viktiga

En annan sak som kan bli viktig om företag vill locka personal i framtiden är att verksamheten är förankrad i en tydlig värdegrund. Det tror åtminstone Tim Wallin, vd för it-företaget Gambit i Vasa.

– Folk är trötta på uppmålade fasader. Framtidens arbetsplatser måste ha en genuin värdegrund som de står för och inte bara en fasad, säger Wallin.

Folk är trötta på uppmålade fasader. Framtidens arbetsplatser måste ha en genuin värdegrund som de står för.

Tim Wallin

Katarina Borstedt, tillväxtchef på det svenska batteriföretaget Northvolt, är inne på samma linje.

– Jag tror det blir mer och mer viktigt att känna samhörighet med sitt bolag. Vi ser också det när vi tittar på intresset för att jobba inom vår industri att det är något som verkligen driver och engagerar inte minst den yngre generationen.

Seminariet Future Sustainable Workplaces ordnades inom projektet Future Cleantech Solutions.

Diskussion om artikeln