Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gott om praktikplatser för universitetsstuderande trots coronakrisen – men allt är inte guld som glimmar

Från 2021
En person sitter vid en dator och jobbar.
Bildtext Flera av universitetsstuderandena har gjort sin praktiperiod på distans.
Bild: All Over Press

Många unga har blivit utan sommarjobb eller praktikplats på grund av coronakrisen. För en del studerande vid yrkeshögskolor har det varit speciellt svårt att hitta praktikplats. För de flesta universitetsstuderande vid Åbo Akademi ser läget däremot lovande ut och det erbjuds gott om praktikplatser.

Förra våren då coronakrisen bröt ut, blev de flesta praktikplatser uppskjutna på grund av osäkerheten pandemin medförde. Sakta men säkert blev ändå utbudet av praktikplatser bättre igen för studerande vid Åbo Akademi.

- Det var mycket glädjande då det började ramla in praktikavtal som jag skulle skriva på. Det var nästan i samma utsträckning som året innan, berättar Matias Erlund, koordinator för Arbetsforum vid Åbo Akademi.

Erlund påpekar att coronakrisen drabbat branscher på väldigt olika sätt. Läget har ändå varit rätt bra för studerandena vid Åbo Akademi eftersom de i regel inte utbildas inom de värst drabbade branscherna som exempelvis restaurang- eller resebranschen.

Matias Erlund på en sandväg, bredvid ett tegelhus.
Bildtext Matias Erlund rekommenderar praktik för alla studenter även om obligatorisk praktik inte ingår i deras utbildningsprogram.
Bild: Isabel Nordberg /Yle

- Ungefär hälften av jobben finns inom den offentliga sektorn, och där måste ju arbetet rulla på trots allt. Så det gick ju bra för dem som hade en praktikplats inom den offentliga sektorn.

Ansökningsprocessen kan ändå upplevas som svår trots att det finns praktikplatser att tillgå. Erlund ger tips på hur man ska gå tillväga då man söker praktikplats.

- Det klassiska tipset för att söka praktikplats är att noggrant kolla igenom alla databaser och webbsidor för de praktikplatser man är intresserad av. Men den allra bästa praktikplatsen hittar man ifall man själv vågar ta kontakt, tipsar Erlund.

Många populära praktikplatser eller populära företag kan ha hundratals sökande. Därför är det bra att reservera ordentligt med tid för att göra mer djupgående sökningar.

Situationen är värre för dem som har praktikplats utomlands

Situationen har däremot varit värre för dem som beviljats praktikplats utomlands. I och med att många länder stängde sina gränser sköts de flesta praktikplatserna fram.

- Det här är fortfarande ett problem. Det är många vars praktikplats skjutits fram flera gånger, förklarar Erlund.

Vid Åbo Akademi försöker man vara så flexibel som möjligt för att de framskjutna praktikplatserna inte ska stå i vägen för studenternas utexaminering.

- Vi gör allt vi kan för att man exempelvis också ska kunna göra praktiken efter utexaminering i och med dessa undantagsförhållanden, berättar Erlund.

Inför sommaren måste en del avväga ifall de ska göra praktik inom den egna branschen istället för ett sommarjobba

Under sommaren är det flera studerande som är tvungna att avväga ifall de vill ha en praktikplats inom den egna branschen eller om de väljer något annat jobb som inte nödvändigtvis är kopplat till de egna studierna, men som är bättre betalt. De flesta praktikperioderna är under sommarmånaderna.

En grupp kollegor har möte runt ett kaffebord.
Bildtext En del har fått avlägga sin praktik på distans i år.
Bild: CC0

Erlund understryker ändå att arbetslivserfarenhet inom den egna branschen är viktig med tanke på ens examen.

- Vi brukar uppmana folk att avlägga praktik eller delta i någon slags relevant arbetslivserfarenhet under sin studietid. Även om en obligatorisk praktikperiod inte ingår i så många av våra ämnen på Åbo Akademi, så är det jätteviktigt att ha samlat på sig arbetserfarenhet före man blir utexaminerad.

Ordet praktik kan ibland missbrukas av företag

För unga studenter vid högskolor eller nyutexaminerade kan det ibland vara svårt att bli anställd inom sin egen bransch om man saknar meriter eller ett kontaktnät. Denna situation kan samtidigt utnyttjas av företag.

- Ordet praktik kan missbrukas ibland. Det kan handla om ett vanligt sommarjobb som bara går under namnet praktik. Senare visar det sig att jobbet inte direkt är kopplat till studierna och då får man inte heller studiepoäng för arbetet, berättar Erlund.

För nyutexaminerade erbjuder en del företag något som kallas för traineeprogram. Då lär man sig ofta mycket. Samtidigt jobbar man också konkret, men får lägre lön till en början. Ofta kan ändå dessa traineeprogram innebära en anställning med högre lön efter programmet.

- Men man kan ju förstås fundera lite på hur bra det egentligen är.

Erlund påpekar att man överlag ska vara försiktig med praktikplatser som erbjuder väldigt låg lön, eller ingen lön alls.

- Speciellt noggrann bör man vara med de oavlönade praktikplatserna. Det lönar sig att ta reda på om man faktiskt får göra det man blir lovad och fundera ifall praktiken faktiskt är relevant för en själv så att praktiken verkligen är till nytta.

Diskussion om artikeln