Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Prästgården i Pernå hittade köpare: "Det är fint att prästgården kan bevaras, och att det finns användning för den"

Från 2021
Ett gult trähus i dåligt skick. Taket är övertäckt med plast.
Bildtext Prästgården behöver renoveras. Bland annat ska taket göras om.
Bild: Yle / Lone Widestam

Prästgården i Pernå har hittat köpare. Gemensamma kyrkofullmäktige godkände affären på sitt senaste möte.

Tidningen Östnyland var först med nyheten.

Prästgården, kanslibyggnaden, garaget och boden säljs för 375 000 euro. I affären ingår ett ur fastigheten outbrutet område på 1,6 hektar.

Kyrkostyrelsen ska ännu fastställa köpet, men det är mest en rutinsak.

Intresset för prästgården har varit stort och Lovisanejdens kyrkliga samfällighet hade till slut två anbud att välja mellan.

Byggnadernas och områdets kulturhistoriska värden var välbekanta för båda spekulanterna.

Valet föll på paret Christian och Heli Malm som gav det högre anbudet.

- När vi började förbereda försäljningen så visste vi ännu inte hur det skulle gå. Det här är nästan en positiv överraskning. Köpepriset är säkert skäligt och det är fint att vi hittade köpare som är intresserade av objektet och som vill ställa det i ordning, säger Arto Kujala som är ordförande i gemensamma kyrkofullmäktige.

Ett gult och ett rött trähus på en gård.
Bildtext På tomten finns egentligen två prästgårdsbyggnader, en nyare och en äldre. Det röda huset byggdes på 1700-talet. När nya prästgården, det vill säga den gula byggnaden, blev klar på 1800-talet flyttade prästen in där och det röda huset blev kaplanens hem.
Bild: Yle / Lone Widestam

I en första värdering uppskattades det outbrutna området och tillhörande byggnader vara värda omkring 200 000 euro. När man senare gick igenom saken grundligare uppdaterades uppskattningen till 250 000 euro.

Köpesumman på 375 000 euro är alltså ganska mycket mer än vad samfälligheten förväntat sig.

- Det är fint att prästgården kan bevaras, och att det finns användning för den. Det är en värdefull plats, säger Kujala.

Prästgården hamnade på försäljningslistan tillsammans med många andra byggnader i samband med att Lovisanejdens kyrkliga samfällighet gjorde upp en ny fastighetsplan hösten 2019.

Samfälligheten säljer prästgården eftersom de själva inte har råd att göra de omfattande reparationer som skulle krävas för att få huset i skick.

Diskussion om artikeln