Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Uefa kräver att EM-värdarna tillåter publik på läktarna – tysk politiker ryter till: "De lever i en annan verklighet"

Från 2021
Arenan i München.
Bildtext Här borde Tysklands gruppspelsmatcher samt en kvartsfinal spelas.
Bild: imago images/Nordphoto/All Over Press

Publik på fotbolls-EM i juni? Uefa säger ja – och kräver nu att värdnationerna också gör det. Annars kan matcherna flyttas någon annanstans, säger förbundet enligt AFP.

Trots att vaccineringarna mot coronaviruset kommit igång runt om i Europa är läget fortfarande allvarligt på många håll. Men frågar man Uefa ska det inte stoppa värdnationerna från att släppa in publik på EM-matcherna om tre månader.

Uefas ordförande Aleksander Ceferin konstaterade på söndagen för den kroatiska tidningen Sportske Novosti att ”EM inte kommer att spelas inför tomma läktare” och en talesperson för förbundet upprepade tesen för AFP på onsdagen.

– Ifall en värdstad konstaterar att de inte kan tillåta publik på matcherna så kan matcherna flyttas till en annan stad, konstaterar Uefa till nyhetsbyrån.

Det är ett besked som väckt arga reaktioner framför allt i Tyskland.

"Omöjligt att säga hur det blir"

Dagmar Freitag, ordförande för det tyska parlamentets idrottskommitté, säger till AFP att Uefas krav är både ”ignoranta” och ”vårdslösa”.

– Det visar än en gång hur fotbollsvärlden lever i en annan verklighet än resten av samhället, säger Freitag.

Enligt Ceferin är det nu aktuellt att antalet värdstäder minskas till tio eller elva. I nuläget är det tolv städer som ska stå värd för EM i sommar. München är den enda tyska staden som i nuläget ska stå värd för EM-matcher.

Värdstäderna

Amsterdam (NED)
Baku (AZE)
Bilbao (ESP)
Bukarest (ROM)
Budapest (HUN)
Dublin (IRL)
Glasgow (SCO)
Köpenhamn (DEN)
London (ENG)
München (GER)
Rom (ITA)
S:t Petersburg (RUS)

Det tyska fotbollsförbundet säger till AFP att de utreder huruvida det är möjligt eller inte att släppa in publik på arenan igen. Bayern München har spelat inför tomma läktare sedan den 8 mars.

Värdstäderna ska senast den 7 april meddela åt Uefa huruvida de kan tillåta publik på läktarna. Det slutliga beslutet om vilka städer som får stå värd för matcher fattas sedan den 20 april.

Münchens borgmästare Dieter Reiter är allt annat än optimistisk.

– Det är helt enkelt omöjligt att säga hur det kommer att bli. Under de nuvarande restriktionerna är det omöjligt att arrangera publikevenemang, säger Reiter.

Enligt Sky Sports ska Glasgow och Dublin också höra till städerna som inte kan garantera att de släpper in publik.

Köpenhamn lär tillåta publik

Finland, som gör efterlängtad debut i herr-EM, spelar sina gruppspelsmatcher i Köpenhamn och S:t Petersburg. Enligt danska DR Sporten räknar det danska fotbollsförbundet med att kunna tillåta publik på arenan Parken.

– Uefa har inte gett några krav på specifika åskådarantal. I Superligaen har vi lyckats fylla en tredjedel av läktarnas kapacitet och det är naturligtvis ett scenario vi utgår från. Men vi utesluter inte heller möjligheten för fler åskådare, säger ordförande Jakob Jensen.

Enligt Jensen kommer de danska myndigheterna att utgå från att de eventuella åskådarna i så fall har vaccinerats och att ett coronapass har tagits i bruk tills det.

Herr-EM i fotboll kör igång den 11 juni.

Källor: AFP, Sky Sports, DR, Yle Urheilu

Diskussion om artikeln