Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nederländerna: Mark Ruttes VVD blev det största partiet – vänsterliberala D66 stor vinnare

Från 2021
Uppdaterad 18.03.2021 08:14.
Mark Rutte
Bildtext Mark Rutte såg segerviss ut då han lämnade vallokalen efter att ha röstat
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Premiärminister Mark Ruttes liberala parti VVD har enligt vallokalsenkäter segrat i Nederländernas parlamentsval. Rutte har därmed goda förutsättningar att bilda sin fjärde regering.

Haag

Då 63 procent av rösterna av rösterna räknats ser VVD ut att få 36 av sammanlagt 150 platser i parlamentets underhus. Det här är en ökning med tre platser jämfört med det föregående valet.

Rutte har därmed goda förutsättningar att bilda sin fjärde regering och bli en av de mest långvariga EU-ledarna.

– Att ha kunnat styra som det största partiet genom de kriser vi haft: den ekonomiska recessionen, migrationskrisen och coronakrisen gör en ödmjuk. Det är en stor ära, sa Rutte på onsdagskvällen.

Rutte säger att det förtroende väljarna visat för hanteringen coronakrisen är upplyftande men också förpliktande.

Vänsterliberala D66 stärker positionerna

Då vänsterliberala D66 som medverkade i Ruttes senaste regering blir näst störst i parlamentet har Ruttes centerkoalition goda förutsättningar att fortsätta regera efter valet.

Partiordföranden för D66 Sigrid Kaag talar om ett silver som smakar som ett guld.

– I kväll har man bevisat det jag alltid trott på: att nederländarna inte är extrema utan moderata. Människor uppskattar en positiv attityd, sa Kaag.

Ytterhögern har ändå inte försvunnit från Nederländernas politiska karta. Geert Wilders EU-kritiska och islamfientliga frihetsparti fortsätter vara störst i oppositionen, trots att partiet ser ut att tappa några platser i parlamentet.

Nationalkonservativa Forum för demokrati, som bland annat kritiserat de rådande coronarestriktionerna, hör däremot till valets stora segrare. Partiet ser ut att få åtta platser i parlamentet jämfört med nuvarande två.

Pandemin överskuggade valet

Den ökande smittspridningen har kastat en skugga över valrörelsen och valarrangemangen i Nederländerna.

För att göra röstandet säkert spreds valet ut över tre dagar. Personer över 70 år har också haft möjlighet att poströsta.

Farhågorna om ett lågt valdeltagande verkar inte besannas. Enligt en vallokalsundersökning har 82,6 procent av nederländarna röstat i valet. Det är en ökning jämfört med det föregående parlamentsvalet.

Mark Rutte säger att han helst ser en snabb regeringsbildning. Politiska kommentatorer varnar däremot för att förhandlingarna kan bli svåra och utdragna.

Kl: 07:42: Artikeln har bearbetats i sin helhet.
Källor: NOS

Diskussion om artikeln