Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Närpes Grönsaker ett av fem österbottniska företag som fick hedersomnämnande för jämställdhet: “Ingenting är så bra att det inte kan förbättras”

Från 2021
En skäggig man med glasögon.
Bildtext Man måste jobba aktivt med olika frågor som berör jämställdhet, likabehandling och hur man bemöter varandra, säger Stefan Skullbacka som är vd på Närpes Grönsaker.
Bild: Yle/Alexia Sahl

Stefan Skullbacka, vd på Andelslaget Närpes Grönsaker, är positivt överraskad över utmärkelsen för jämställdhet. Företaget har anställda från 12 olika länder och enligt Skullbacka höjer mångfalden kravnivån på jämställdheten och på att folk känner att dom blir bra bemötta.

– Vem som nu har nominerat Närpes Grönsaker det vet vi inte. Vi har inte gjort det själva åtminstone. Men kanske någon anställd, eller någon annan som har sett att vi skulle vara värda att vara med i tävlingen. Och det känns ju faktiskt intressant och spännande, säger Skullbacka.

Totalt jobbar det 66 personer på Närpes grönsaker och enligt Skullbacka finns det en stor mångfald av nationaliteter i personalstyrkan. Till och med 37 procent har utländsk bakgrund.

– Jag räknade faktiskt igår att vi har personer som är hemmahörande från tolv olika länder och fyra världsdelar, säger Skullbacka.

Mångfald också en utmaning

Gällande könsfördelningen säger Skullbacka att Närpes Grönsaker har en nästan exakt jämn fördelning av män och kvinnor i jobb.

Ser du det här som en resurs att ni har mångfald?

– Absolut. Det är klart att allt har sina utmaningar och liksom en baksida av slanten också. Men människor är alltid en resurs oberoende varifrån de kommer och det kan finnas guldkorn i alla och vi brukar säga att låt alla blommor blomma.

En byggnad med lastbrygga för lastbilar.
Bildtext Enligt Stefan Skullbacka, vd på Närpes Grönsaker, har företaget en jämn könsfördelning och 37 procent av personalstyrkan en utländsk bakgrund.
Bild: Yle/Alexia Sahl

Enligt Skullbacka faller det sig ganska naturligt med jämställdhet och mångfald.

– Jag tycker det är en del av en modern personalpolitik – att man försöker föra saker och ting framåt på en bred front. Det är klart, det finns en massa olika saker man kan förbättra och jobba med, och ingenting är så bra att det inte kan förbättras. Små steg åt gången men i alla fall att man aktivt jobbar med olika frågor som berör både jämställdhet, likabehandling och hur man bemöter varandra.

Vill fortsätta arbeta aktivt för jämställdhet

Skullbacka anser att företaget är jämställt men betonar att ingenting är så bra att det inte kan bli bättre.

– Nog har vi saker och ting som kan förbättras och slipas.

Hedersomnämnandet kommer att firas tillsammans med personalen, även om firandet möjligtvis begränsas av coronaläget.

– Det är klart att nog ger det här kanske lite extra bränsle på att man vill pusha på lite ytterligare. Det är ju bra att man får ett hedersomnämnande, det är inte helt fel, säger Skullbacka.

Utmärkelsen för årets jämställdhetsföretag och hedersomnämnande delades ut av Österbottens förbund/Österbottens jämställdhetsgrupp, Dynamo Närpes, Kristinestads näringslivscentral, Kust-Österbottens Företagare, Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia, Teknologicenter Merinova, Vasaregionens Utveckling Ab Vasek, Viexpo och Österbottens handelskammare.

Diskussion om artikeln