Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Atlanta: 21-åring åtalad för dödsskjutningarna i massagesalongerna – asiater i USA allt oroligare för hatbrott

Från 2021
Polis bevakade Chinatown i San Francisco på onsdagen. I många motsvarande stadsdelar runt om i USA har säkerheten trappats upp efter dåden i Atlanta.
Bildtext Polis bevakade Chinatown i San Francisco på onsdagen. I många motsvarande stadsdelar runt om i USA har säkerheten trappats upp efter dåden i Atlanta.
Bild: AFP / Lehtikuva

I USA har den 21-årige mannen som greps efter attackerna mot spa-och massagesalonger i Atlanta-regionen i tisdags åtalats för åtta mord. Han själv förnekar rasistiska motiv, men amerikaner med asiatiskt ursprung uttrycker ilska och rädsla. Hatbrotten mot dem har ökat.

Åtta personer dödades och åtminstone en skadades i tisdagens attacker mot en massageinrättning ett femtiotal kilometer norr om Atlanta och två spa- och massageinrättningar i Atlanta.

Sex av dödsoffren var kvinnor med asiatiskt ursprung.

Den 21-årige gärningsmannen kunde gripas någon timme efter dåden tack vare hans föräldrar. Genast efter dödsskjutningarna då polisen jagade gärningsmannen, publicerades bilder från övervakningskameror och föräldrarna kände igen sin son på bilderna.

Det uppger polischefen Frank Reynolds i Cherokee County, norr om Atlanta, det område där de första fyra dödsskjutningarna i en massageinrättning inträffade.

Gärningsmannen skyller på sitt sexberoende

Enligt polisen har den unga vita gärningsmannen erkänt dödsskjutningarna, men förnekat att han skulle ha haft rasistiska motiv.

Däremot har han uppgett att massakern skulle ha varit kopplad till hans sexberoende. Enligt polisen ska han ha velat "eliminera" verksamheter som han själv upplevde som lockande.

Polisen har inga uppgifter om att gärningsmannen tidigare skulle ha besökt de massagesalonger som han nu anföll, eller att det skulle ha förekommit prostitution i de drabbade inrättningarna.

Ljing Zhao äger massagesalongen i Acworth norr om Atlanta där fyra människor sköts ihjäl. Här talar hon med journalister efter att hon kommit med blommor till minnet av offren.
Bildtext Lijing Zhao äger massagesalongen i Acworth norr om Atlanta där fyra människor sköts ihjäl. Här talar hon med journalister efter att hon kommit med blommor till minnet av offren.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ilska och oro bland asiater i USA

Många inom den amerikansk-asiatiska minoriteten i USA tycks avvisa gärningsmannens förklaringar och polisens uttalanden om att dödsskjutningarna kanske inte alls hade rasistiska motiv.

Nyhetsbyråer och amerikanska medier intervjuade en lång rad amerikansk-asiatiska medborgaraktivister under onsdagen. Bland dem fanns Karlin Chang, medborgaraktivist i Chinatown i New York.

– Det har alltid funnits fientlighet mot kineser. Det har alltid förekommit rasism riktad mot oss, men den har tystats ned. Så nu, på grund av den här pandemin, så har de tysta fördomarna fått öppet uttryck och människor angriper asiater för att skylla epidemin på oss. Så det som hände i Georgia...vi borde kalla det för vad det är. Det är inhemsk terrorism, sade Chang till nyhetsbyrån Reuters.

I delstaten Georgia, där dödsskjutningarna inträffade, är drygt fyra procent av invånarna (ungefär 500 000 människor) av asiatisk börd. De flesta av dem är från Korea eller har koreanska rötter.

Människor tågade till minnet av offren för dödsskjutningarna i Atlanta i Chinatown i Washinton på onsdag kväll.
Bildtext Människor tågade till minnet av offren för dödsskjutningarna i Atlanta i Chinatown i Washington på onsdag kväll.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt amerikansk-asiatiska aktivistgrupper har attacker och hatbrott mot asiater i USA ökat explosionsartat under det senaste året. Många av aktivisterna lägger skulden på ex-presidenten Donald Trump som envisades med att kalla covid-19 för "Kinaviruset" och lägga skulden för pandemin på Kina.

President Joe Biden konstaterade att motivet till dödsskjutningarna i Atlanta inte ännu är helt klart, men han sade sig vara väl medveten om oron bland amerikaner med asiatisk bakgrund.

– Jag har talat om brutaliteten mot dem med asiatisk bakgrund här i USA de senaste månaderna. Det här är mycket problematiskt, sade Biden, som beskrev attackerna som "oamerikanska".

Källor: AP, Reuters, AFP, New York Times

Diskussion om artikeln