Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Svenska Yle live: Nu snabbas coronavaccinationerna upp i Borgå

Från 2021
Svenska Yle live: Nu snabbas coronavaccinationerna upp i Borgå - Spela upp på Arenan

Vår reporter Hedvig Sandell träffar Borgå stads chefsläkare Kati Liukko vid Konstfabriken, dit coronavaccinationerna har flyttat den här veckan. Samtidigt öppnas 7 000 nya vaccinationstider för 70-plussare de kommande två veckorna.

Från och med i dag, torsdag, sker Borgå stads coronavaccinationer i Konstfabriken. Också de tider till boostervaccin som redan har bokats till maj kommer att flyttas till Konstfabriken från Näse hälsostation.

En orsak till flytten är att det finns mer utrymme i Konstfabriken med tanke på att staden ska vaccinera fler Borgåbor under våren.

I Konstfabriken kan vaccinationerna ordnas luftigt, men staden påminner om att alla ska hålla säkerhetsavstånd, sköta handhygienen och använda munskydd.

Gratis parkering

Ingången till vaccineringarna sker genom huvuddörrarna, det vill säga från Västra Alexandersgatan och Alexandersskvären.

I Avantisalen finns väntrum med stolar samt vaccinationsstationer. Man kallas till vaccinationen med namn. Efter vaccinationen förflyttar man sig till Fabrikssalen för observation i 15 minuter. På plats finns en akutvårdare för eventuella reaktioner på vaccinet.

Under vaccinationsdagarna får man parkera två timmar gratis med parkeringsskiva på Konstfabrikens parkeringsområden, i parkeringshallen samt på stadens parkeringsrutor på Kokonvägen.

Vaccineringarna ges fortfarande bara med tidsbeställning. Ett textmeddelande om vaccineringstiden och vaccineringsplatsen sänds ett dygn före och två timmar före vaccineringstiden.

Tusentals nya tider under våren

Det ser ut som om vaccinationerna snabbas upp betydligt i Borgå under mars och april.

På torsdagsmorgonen meddelade staden att vaccinationerna utvidgas till alla 70-plussare. På fredag morgon (den 19 mars) kl. 8 finns det 4 000 nya vaccinationstider att boka för åldersgruppen. Och nästa vecka kommer ytterligare 3 000 nya tider för mars och april.

"Vi är äntligen i den situationen att vi får större mängder vaccin och kan öppna vaccinationstider för flera veckor framåt. Bland över 70-åriga finns ännu cirka 5 000 personer som inte vaccinerats, så det finns tider för alla", säger social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen i ett pressmeddelande.

Boka i första hand på nätet

Man får boka vaccinationstid om man är född 1951 eller tidigare, eller är 18-69 år och hör till riskgrupp 1 eller 2.

Vaccinationstid beställs i första hand elektroniskt på adressen coronavaccinbokning.fi.

Om man inte har möjlighet att beställa via nätet så kan man också ringa. Tidsbeställningsnumret är 040 145 5000.

Numret har en återuppringningstjänst. Ring bara en gång och vänta på att staden ringer tillbaka. Återuppringningen kan ta några veckor.

Så här ska du göra när du kommer till vaccinationen

  • Personuppgifterna kontrolleras före vaccinationen.
  • Kom högst 10 minuter före din tid.
  • Efter vaccinet stannar du för observation i 15 minuter.
  • Du kan vid behov ha med en ledsagare.
  • Det finns vaccin endast för de personer som har beställt tid.
  • Kom till vaccinationen endast om du är frisk. Vid behov kan tiden avbokas på tidsbeställningsnumret 040 145 5000.
  • Användning av munskydd rekommenderas starkt.
  • Sörj för säkerhetsavstånd och noggrann handhygien.

Diskussion om artikeln