Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

På diakonimottagningen har hjälpbehovet ökat under pandemin: ”Matutdelningen har ökat med över 50 procent”

Från 2021
Två kvinnor vid en dörröppning.
Bildtext Brita Holmström och Henrica Lindholm är glada över att de kan hjälpa många som behöver det.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Nu då coronaläget igen har försämrats har hjälpbehovet också ökat. På diakonimottagningen i Väståbolands svenska församling har de haft fullt upp under det senaste året.

Men än så länge har församlingen haft resurser att hjälpa alla som behöver det.

Det är mycket som har förändrats i diakonimottagningens verksamhet i Pargas sedan coronapandemin slog till för ungefär ett år sedan.

Men som tur är finns det också en hel del som diakonimottagningen kan göra för att hjälpa.

- Vi ringer ganska mycket nu. Många av våra klienter hör till riskgrupper och vi försöker annars också undvika att träffa folk överhuvudtaget. Men vi försöker ringa och fråga hur det mår, så att de känner sig ihågkomna. Sen kan vi ju hjälpa ekonomiskt också om man till exempel har blivit permitterad eller mistat jobbet, säger diakonissan Brita Holmström.

”Matutdelningen har ökat med över 50 procent”

Diakonimottagningen kan bland annat hjälpa ekonomiskt genom att ge pengar att köpa mat och mediciner och betala räkningar.

Det finns också en matutdelning med ett café där folk får träffas. Även om caféet inte har kunnat hålla öppet, har matutdelningen ändå kunnat hållas utomhus.

- Många har sagt att de saknar att ha en plats att sitta ner och prata, men det är ändå bra att vi har kunnat hålla igång matutdelningen. Matutdelningen har ökat med över 50 procent under pandemin, säger diakon Henrica Lindholm.

Valkoisia muovipusseja täynnä ruokaa.
Bildtext Matutdelningen har ökat mycket under coronapandemin.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

Många blir passiva då de inte har någonstans att gå

Lindholm började arbeta på diakonimottagningen i september och redan då märkte hon att många var trötta på pandemin.

- På hösten var redan en stor del av den regelbundna verksamheten på paus, men då kunde vi träffas i små grupper. Nu på våren har vi inte kunnat göra det och det här påverkar människor, som blir mera isolerade, säger Lindholm.

Då de regelbundna träffarna minskat har det också lett till att de individuella kontakterna ökat.

- Den här ensamheten präglar nog många äldre i synnerhet, men också de som inte har ett jobb eller någon daglig verksamhet. Då de inte har en fast verksamhet att komma till blir det svårt att ha struktur på vardagen och det kan leda till att de gör ingenting, säger Lindholm.

"Missionsboden är Väståbolands församlings kronjuvel"

För Väståbolands svenska församling har även stängningen av Missionsboden, en loppis där man kan köpa kläder och andra tillbehör förmånligt, påverkat.

Missionsboden fungerar även som ett diakonilager för människor som har ekonomiska svårigheter.

- Missionsboden har en stor betydelse både för de som jobbar där och för våra kunder också. Men lite har vi den igång på det sättet, att vi har en lapp i fönstret där det står att vill du köpa eller hämta något så kan du ringa till mig, säger Holmström.

Missionsboden är mycket mer än en loppis, den är också en viktig träffpunkt för människor.

- Missionsboden är något av en kronjuvel för Väståbolands svenska församling. Vi har ofta en lång kö innan vi öppnar. Det är ett tjugotal personer som jobbar där frivilligt och många säger att det här är det sista de skulle lämna, säger Holmström.

Intäkterna för Missionsboden delas upp mellan Finska Missionssällskapet och Kyrkans Utlandshjälp och även om priserna i boden är billiga, lyckas man ändå samla ihop en hel del understöd.

- Väståbolands svenska församling är andra bäst i hela Finland med att stödja Kyrkans Utlandshjälp och det handlar om att Missionsboden tjänar in så pass mycket pengar att alla stora församlingar slås av vår lilla församling, trots de otroligt billiga priserna, säger Lindholm.

Skyltfönster i ett gammalt trähus.
Bildtext I Missionsboden hittas nästan allt annat än mat.

”Det känns meningsfullt att kunna hjälpa”

Även om hjälpbehovet ökat räcker resurserna till att hjälpa alla som behöver det.

Församlingen har även fått coronastöd från staten som täcker upp för de ökande kostnaderna. Men alltid är det välkommet med mera tid för klienterna.

- Vi skulle kunna ringa runt mycket mera om vi hade mera tid. Men det att vi inte har annan verksamhet frigör ju också tid till att ringa. Överlag tycker jag att jobbet känns meningsfullt då vi kan hjälpa. Ta gärna kontakt om du behöver hjälp, säger Lindholm.

Men även på diakonimottagningen väcker förstås coronapandemin en del frustration, då saker som de planerat inte går att förverkliga.

- Det är en utmaning att hålla kontakten då vi inte får träffa de här människorna och många av våra klienter hör till riskgruppen. Men det vi har gjort är att vi gått ut och gå tillsammans. Det har känts lite bättre att vi också fått se varandra, än att bara ringa, säger Holmström.

Diskussion om artikeln