Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa stad avbryter de permitteringar som planerats för i år – bokslutet mycket positivare än väntat

Från 2021
Vasa stads logo ute i vintrigt landskap vid Inre hamnen.
Bildtext Vasa stads bokslut för år 2020 visar på ett glädjande resultat, 33 miljoner euro.
Bild: Yle/Roy Fogde

Vasa stads bokslut för år 2020 är nästan klart och resultatet är mycket positivare än väntat. Stadens resultat för räkenskapsperioden är 33 miljoner euro, vilket är 19 miljoner euro mera än budgeterat.

Tack vare det här kan staden nu avbryta de planerade permitteringarna.

Året, som präglades av sparåtgärder och samarbetsförhandlingar, var synnerligen utmanande. Trots det visar räkenskapsperiodens resultat slutligen ett överskott, skriver Vasa stad i ett pressmeddelande.

Resultatet överskrider det underskott som täckningsskyldigheten gäller och följaktligen återkallas de permitteringar av personalen som planerats för år 2021.

Beslut om permitteringar fattades i september

Stadsstyrelsen beslöt i september ifjol om permitteringar av stadens personal åren 2020–2021 för att det underskott som ackumulerats i Vasa stads balansräkning skulle kunna täckas.

Då beslutet om permitteringar fattades uppskattades resultatet för räkenskapsperioden 2020 bli sex miljoner euro, vilket inte hade räckt till för att täcka underskottet på 25,9 miljoner euro.

Beslutet om att permittera hela personalen fattades i den situationen och med den information som beslutsfattarna hade år 2020. Ännu vid slutet av fjolåret uppskattades resultatet bli cirka 14 miljoner euro.

- Ingen hade ännu i somras kunnat tro att vi skulle komma till ett så här gott resultat. Först i höstas började det se ut som om vi kunde undgå att bli en kriskommun och nu är vi i en sådan situation att vi kan täcka alla underskott. De största skälen till detta är statens coronavirusstöd, ett bättre skatteutfall än väntat och mindre utgifter på våra resultatområden än uppskattat, säger Vasa stads ekonomi- och strategidirektör Miia Äkkinen.

Ekonomin i skick trots coronaviruset

Eftersom arbetsgivaren är skyldig att återkalla permitteringarna sedan permitteringsgrunden fallit bort den 18.3 återkallar eller avbryter Vasa stad nu alla resterande permitteringar som ännu inte genomförts, från och med den 19.3.

- Vi är mycket glada över stadens positiva resultat och över att vi kan återkalla de permitteringar som planerats för detta år. Var och en av oss har på sitt sätt dragit sitt strå till stacken, alla anställda ska ha tack, säger personaldirektör Tuulikki Kruhse-Poutanen.

Också stadsdirektör Tomas Häyry vill tacka stadens anställda.

- Tillsammans fick vi stadens ekonomi i skick mitt i den annars också utmanande tiden. Vi kan tillsammans glädja oss över en bättre ekonomisk situation och även i fråga om coronaviruset kan vi tack vare vaccineringarna se ljus i ändan av tunneln, säger han.

Tomas Häyry välkomnar Svenska folkpartiet till Vasa för att hålla partidag.
Bildtext Tomas Häyry
Bild: Johan Hagström

Stadsstyrelsen behandlar återkallandet av permitteringarna vid sitt sammanträde på måndag, och bokslutet vid sitt sammanträde den 31.3.

Diskussion om artikeln