Hoppa till huvudinnehåll

Egenland

Blomklännings- och klackskokärringskidning, Pudasjärvi

Från 2021
Kukkamekkoihin ja pukuihin sonnustautuneita miehiä ja naisia rivissä suon laidalla. Jokaisella on numerolappu rinnassa, jaloissaan sukset ja käsissään sauvat.
Bildtext Deltagare i "Korkokenkäkukkamekkesuohiihdon Ämmänkisat" sommaren 2020.
Bild: Yle / Kaisa Kumpula

På torvmossen Kapustasuo i Pudasjärvi hörs befriande skratt när deltagarna i denna originellaste av sommartävlingar klafsar och kämpar i ett kärr.

  • Alla som vill kan delta i Blomklännings- och klackskokärrskidningen
  • Som namnet på tävlingen låter förstå, ska deltagarna klä sig i blomklänning och klackskor. "Farsans gamla konfirmationskostym" är också en godkänd tävlingsdress.
  • Deltagarna skidar en sträcka på cirka 30 meter tvärs över flarkkärret (fast det roligaste enligt många är ju att sjunka i gölen)
  • Evenemangets fader är konstnären Kari "Tykylevits" Tykkyläinen, som är känd för sina humoristisk-erotiska Youtube-videor.
Grafik: blått streck, på mitten stiliserade vågor

För vem: För den som vill prova på något helt nytt. Vill man inte skida kan man hålla sig i hejaklacken.
Var: Kapustasuo, Pudasjärvi
När: I slutet av juli/början av augusti

Pudasjärvi är ett otroligt ställe. Där finns allt, från djupsnöskidåkning till Iijokirodden. Blomklännings- och klackskokärringskidåkningen och VM i sommarpilkfiske tar kanske priset i konstighet, och dessutom är ju Pudasjärvi Finlands Mittpunkt. Titta fast på kartan!

Publiktips till Egenland
Skidan slinter på kärret i Pudasjärvi - Spela upp på Arenan

Över 100 unika resmål på Egenlands karta

Klicka här för mer Egenland-innehåll. Egenland är en tvåspråkig reseguide till Finland som lyfter fram publikens bästa och originellaste resmålstips.

Diskussion om artikeln