Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skyddspolisen bekräftade cyberspionage mot riksdagen – enligt Centralkriminalpolisen kan en främmande stat ha varit ute efter information

Från 2021
Massivt stenhus med en pelarrad på framsidan. Riksdagshuset i Helsingfors.
Bildtext I december rapporterades det att informationssäkerheten hos en del av riksdagens e-postkonton äventyrats av en cyberattack.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Riksdagen utsattes för en cyberattack under hösten. Nu har Skyddspolisen utrett attacken och identifierat en cyberspionageoperation där man försökt infiltrera riksdagens datasystem.

Pandemiåret 2020 var även ett år av exceptionellt intensiva cyberspionageoperationer i både Finland och Europa.

I december rapporterades det att informationssäkerheten hos en del av riksdagens e-postkonton äventyrats av en cyberattack. En del av dessa e-postkonton tillhör riksdagsledamöter.

Centralkriminalpolisen meddelade i dag torsdag att ärendet utreds som grovt dataintrång, grovt spioneri och grov kränkning av kommunikationshemlighet.

Enligt Skyddspolisens underrättelseinformation var det fråga om en så kallad APT31-operation, det vill säga en statlig cyberspionageoperation där man försökt infiltrera riksdagens datasystem.

Säkerhetsföretag kopplar APT31 till Kina

"Förundersökningen utreder bland annat motivet. Ett av alternativen är att syftet med cyberattacken var att skaffa information till förmån för en utländsk stat eller att skada Finland", säger kriminalkommissarie Tero Muurman från Centralkriminalpolisen i ett pressmeddelande.

I nuläget kan Centralkriminalpolisen inte berätta mera om förundersökningen eftersom utredningen fortfarande pågår.

Cyberspionagekampanjen APT31 kan enligt säkerhetsföretagen Checkpoint och FireEye kopplas till Kinas statliga cyberverksamhet.

Efter attacken stärkte riksdagen informationssäkerheten efter att ha fått instruktioner av Skyddspolisen.