Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Aktia varnar: Bedragare försöker komma åt kundernas nätbankskoder

Från 2021
Uppdaterad 18.03.2021 15:36.
Aktias nätbankssida är öppen på en bärbar dator. I bakgrunden en grönväxt.
Bildtext Aktia påminner om att man enbart ska logga in på nätbanken via bankens egna sidor, aldrig via en länk som skickats till dig via e-post eller sms.
Bild: Yle/ Eva Brunell

Aktia varnar för att bluffmakare försöker fiska efter kundernas nätbankskoder via e-post och sms. Banken påminner om att man endast ska logga in på nätbanken via Aktias egna sidor.

Under de senaste dagarna har Aktia kontaktats av flera kunder som berättat att de fått suspekta meddelanden i bankens namn.

Bedragarna ber kunden logga in på nätbanken via en länk som skickas per e-post eller sms. När man klickar på länken kommer man till en webbsida som är väldigt lik Aktias webbplats, men trots likheterna är det fråga om en falsk sida som skapats för att lura kunden.

– Brottslingarna försöker skapa en sida som ser så äkta ut som möjligt. Men oavsett hur riktig sidan ser ut ska man inte skriva in sina koder via en sådan här länk, säger Oscar Taimitarha som är direktör med ansvar för personkunder vid Aktia.

Han påminner om varken Aktia eller andra banker någonsin frågar efter dina nätbankskoder via e-post eller textmeddelande. Aktia har nu också skickat ut varningsmeddelanden till sina kunder för att de ska vara extra uppmärksamma.

Kontakta banken om du blivit utsatt

Om du misstänker att du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök ber Aktia dig kontakta bankens kundservice. Om du blivit lurad är det viktigt att du kontaktar banken så snabbt som möjligt.

– Då kan vi skrida till åtgärder, stänga koderna och ge råd, säger Taimitarha.

Taimitarha kan inte säga hur många kunder som har kontaktats av bedragarna, men han konstaterar att den här typen av lurendrejeri har blivit en del av vardagen.

– Tyvärr lever vi en värld där det finns den här typen av brottslighet. Därför följer vi hela tiden med läget och är i aktiv kontakt med våra kunder och med myndigheterna.