Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ny vändning i dispyten om båtplatsavgifter i Hangö: Överblivna båtplatser kan auktioneras ut åt utsocknes

Från 2021
Segelbåtar på Hangö regattan
Bildtext De som inte bor i Hangö borde konkurrera om båtplatserna, anser tekniska nämnden.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Hangöborna borde ha första tjing på båtplatserna och de platser som blir över auktioneras sedan ut åt icke Hangöbor. Det anser tekniska nämnden i Hangö i sitt svar till JK.

Diskussionen har blivit aktuell efter att en icke ortsbo lämnade in en klagan till justitiekanslerämbetet (JK) om Hangö stads prissättning när det gäller båtplatser.

Personen är missnöjd över att hen måste betala dubbelt mera än en Hangöbo för sin båtplats. Den klagande betalar drygt 448 euro för sin båtplats, medan en Hangöbo skulle betala cirka 228 euro för en motsvarande plats.

JK hänvisar till lagen om jämställdhet

Staden har hållit fast vid sin rätt att själv besluta om avgifterna, eftersom det inte är en lagstadgad uppgift att hyra ut båtplatser.

Men biträdande justitiekanslern hänvisar bland annat till jämställdhetslagen, enligt vilken man inte får diskriminera någon på grund av ålder, kön eller andra orsaker.

Enligt biträdande JK kan "andra orsaker" innefatta det faktum att man bor på annan ort.

Ju fler intresserade - desto högre pris

På sitt möte på onsdagen (17.3) beslöt tekniska nämnden att Hangöborna först ska få reservera de båtplatser som de önskar.

Sedan auktioneras de platser som blir över ut åt utsocknes. Utgångspriset är det samma som för Hangöborna.

- Då gör vi inget fel eftersom det inte är vi som väljer vad en båtplats kostar. Icke Hangöbor får betala mera, eller så gör de det inte. Det beror på hur många som är intresserade, säger nämndens ordförande Jarkko Immonen (SDP).

Det nya systemet skulle tas i bruk från och med nästa år, förutsatt att det nämndens svar godkänns vid justitiekanslerämbetet.

Diskussion om artikeln