Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Överraskande vändning av Attendo: Erbjuder Raseborgs stad samarbete

Från 2021
Uppdaterad 19.03.2021 10:30.
En byggnad i två våningar som fungerar som ett äldreboende. På marken ligger snö.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Attendo erbjuder plötsligt Raseborgs stad möjlighet att ta över äldreboendet på andra våningen i Villa Pentby i Karis. Spontant ter sig erbjudandet inte så väldigt lockande säger Raseborgs stad.

Attendo erbjuder nu överraskande Raseborgs stad möjlighet till samarbete. Tidigare har inte fastighetsägaren gått med på att hyra fastigheten till någon annan serviceproducent än Attendo.

Attendo säger sig genom detta erbjudande vilja förbättra samarbetet med Raseborgs stad. I erbjudandet ingår en möjlighet att bland annat även köpa mat- och städtjänster samt att använda gemensamma lokaler i fastigheten.

Attendos regionchef Simo Saaranen säger i ett pressmeddelande att man genom detta vill säkerställa att invånarna på äldreboendet ska känna sig trygga. Samtidigt vill man utöka samarbetet med staden.

Första reaktionen: Känns inte så lockande

Kirsi Ala-Jaakkola är äldreomsorgschef inom Raseborgs stad och hennes första reaktion till Attendos anbud är inte odelat positiv.

- Min första tanke är att jag inte är så väldigt lockad av detta anbud, säger Ala-Jaakkola som dock betonar att staden nu officiellt ska ta ställning till anbudet.

- Är det så att de vill att vi ska ta över något sådant som de inte klarar av att sköta, undrar Ala-Jaakkola.

Förhandlingar under nästa vecka

Enligt äldreomsorgschef Ala-Jaakkola betyder det att Attendos anbud nu ska ses över i ekonomiska termer innan staden ger sitt svar.

Raseborgs stad kommer att mötas med Attendo i slutet av nästa vecka för att förhandla om ett avtal angående verksamheten vid Villa Pentby. Då kan även det nya anbudet behandlas.

Raseborgs stad och Attendo har haft ett avtal som tog slut hösten 2019. Efter det har Raseborgs stad betalat för de enskilda klienternas vård med betalningsförbindelser men nu ska ett nytt avtal ingås.

Intresserade av hela huset

Raseborg stad har tidigare uttryckt intresse för att driva ett vårdhem i egen regi i fastigheten.

- Givetvis skulle vi vara mera intresserade om det gällde att ta över hela huset, med det har ju inte varit möjligt, understyker Ala-Jaakkola.

Villa Pentby har just nu 42 klienter fördelade på tre avdelningar. En avdelning är helt stängd. Den aktuella andra våningen består av två avdelningar med 15 platser var.

Sammanlagt finns det plats för 60 klienter på Villa Pentby i Karis.

Attendo: Orimligt personalkrav

Attendo prickades nyligen av Regionsförvaltningsverket som påpekade ett flertal brister vid Villa Pentby. Verket kräver att Attendo anställer mera personal och ska ge en rapport om klient- och personalsituationen senast den 30 april.

Enligt Attendo är Regionförvaltningsverkets krav på mera personal orimligt. Regionförvaltningsverket kräver att Attendo ökar personalstyrkan med sex nya anställda.

Enligt Attendo kräver beslutet från Regionförvaltningsverket cirka 25 till 35 procent mer vårdpersonal i förhållande till enhetens licens, och i förhållande till alla andra vårdhem i Raseborgsområdet.

Detta krav anser bolaget att på ett betydande sätt höjer kostnaderna för att driva Villa Pentby.

Diskussion om artikeln