Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Staden säljer Sunnanbergs skolas gamla skolhus: "Både elever och lärare trivs bra i Koupo"

Från 2021
Uppdaterad 19.03.2021 10:06.
Gamla röda hus som har fungerat som skola.
Bildtext Sunnanbergs skolas gamla skolhus har stått tomma i drygt två år.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Sunnanbergs gamla skolhus i Pargas ska säljas

4:42

Sunnanbergs skolas gamla skolbyggnader vid Sydmovägen i Pargas ska säljas. Det betyder att skolan fortsätter vid församlingens lägergård Koupo. När de gamla skolhusen kommer till försäljning är ännu inte klart.

Sunnanberg skola i Pargas flyttade i januari 2019 till Koupo lägergård då den gamla skolbyggnaden vid Sydmovägen inte längre följde dagens krav på en utbildningsfastighet. Sedan dess har de över hundra år gamla skolhusen stått tomma. Nu har staden ändå bestämt att husen ska säljas.

"Hus som står kalla och inte har någon verksamhet mår inte bra"

Fastighetschef Seppo Pihl vid Pargas stad bekräftar att de gamla skolhusen finns med på stadens försäljningslista, men exakt när skolhusen kommer till försäljning är ännu inte klart.

- Hus som står kalla och inte har någon verksamhet mår inte bra. Då är det bättre att sälja dem. Innan vi kan sälja måste vi ännu gå igenom tidigare beslut som gjorts och se ifall det behövs göra ett nytt beslut att sälja dem, säger Pihl.

En man som sitter vid ett skrivbord.
Bildtext Seppo Pihl hoppas att de gamla skolhusen kan komma till försäljning senare i år.
Bild: Carmela Johansson/Yle

Planen är att skolhusen kommer till försäljning ännu i år. I köpet ingår två skolhus på en total areal av 555 kvadratmeter. Exakt vad för pris staden kommer att begära är ännu inte klart eftersom husen kräver omfattande renovering och är skyddade.

- Jag har svårt att uppskatta marknadspriset för helheten, speciellt med tanke på det renoveringsbehov som finns. Men något är det förstås värt och det har en fin tomt och historisk miljö. Det skulle vara bra om det får en köpare som har tid att renovera det på lite längre sikt, säger Pihl.

Röda gamla skolhus.
Bildtext Sunnanbergs skola fanns förut i två skolhus.
Bild: Carmela Johansson/Yle

"För vår del är det fritt fram att staden säljer de här gamla skolbyggnaderna"

Pargas stad hade 2018 planer på att riva den ena skolbyggnaden och ersätta den med med ett nybygge. Men de planerna stoppades av Museiverket som ansåg att den gamla byggnaden måste bevaras.

Ett tag var det oklart vad som skulle hända med skolan och vart skolans elever skulle flyttas, men nu då elever och personal trivs bra i Koupo finns det inte längre något behov att flytta tillbaka.

- För vår del är det fritt fram att staden säljer de här gamla skolbyggnaderna. Vi verkar nu i Koupo lägergård och har ett längre avtal med samfälligheten, säger Pargas stads utbildningschef Ulrika Lundberg.

Just nu har staden ett avtal gällande Koupo lägergård med Pargas kyrkliga samfällighet på tre år, men det avtalet kan vid behov förlängas.

Porträtt av Ulrika Lundberg.
Bildtext Ulrika Lundberg tycker att det fungerat bra att ha Sunnanbergs skola på Koupo lägergård.
Bild: Yle/Lotta Sundström

"Koupo passar bra för skolverksamhet"

Överlag är både lärare, elever och vårdnadshavare nöjda med att ha skolan i Koupo.

- Vi är väldigt nöjda med utrymmena och miljön i Koupo och det motsvarar de behov vi har. Miljön och naturen är fin och stranden ligger nära. Det är ett lugnt och fint utrymme för skolverksamhet, säger Lundberg.

Även samarbetet med församlingen har fungerat bra.

- Det har fungerat väldigt bra. Sen är det vissa praktiska frågor som behöver lösas då vi delar utrymme, till exempel förvaring och ommöblering. Överlag fungerar det ändå bra eftersom församlingens verksamhet infaller när skolorna har lov, säger Lundberg.

Röda låga lägerskolbyggnader.
Bildtext Koupo lägergård fungerar bra som skola tycker både elever och lärare.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Hur det kommer att gå för Sunnanbergs skola på lång sikt är ännu inte klart. För tillfället har staden en omfattande skolnätsutredning på gång, men tillsvidare fortsätter ändå Sunnanbergs skola som förut.

- Den skolnätsutredningen omfattar alla skolor i Pargas och det är ett digert arbete som behöver få ta tid. Sen ser vi vad utredningarna för med sig. Men just nu fortsätter Sunnanbergs skola som den gör nu, säger Lundberg.

Diskussion om artikeln